Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Merila i način izbora kandidata za upis u srednju školu

Merila i način izbora kandidata za upis u srednju školu

merila-i-nacin

3. Merila i način izbora kandidata
Redosled kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu:
1. Uspeha na završnom ispitu;
2. Opšteg uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole;
3. Broja bodova dobijenih na osnovu rezultata na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole;
4. Uspeha na prijemnom ispitu za upis u umetničku školu (muzička, baletska i umetnička škola likovne oblasti), odnosno za obrazovni profil u oblasti umetnosti, školu za
učenike sa posebnim sposobnostima (filološka gimnazija i filološka odeljenja u gimnazijama, matematička gimnazija i matematička odeljenja u gimnazijama, odeljenje
gimnazije za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, odeljenja koja ostvaruju nastavni plan i program za obdarene učenike u računarskoj gimnaziji u školi čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, gimnazija za sportiste i odeljenja za sportiste u gimnazijama), školu u kojoj se deo nastave ostvaruje na stranom jeziku i školu za talentovane učenike (Škola za muzičke talente u Ćupriji).

3.1. Vrednovanje završnog ispita
Završni ispit se polaže u junskom roku u osnovnoj školi u kojoj je kandidat završio osmi razred (u matičnoj osnovnoj školi).
Na završnom ispitu učenici rade tri testa: test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test iz prirodnih i društvenih nauka (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija), po programu osnovne škole. Test iz maternjeg jezika rade učenici koji su osnovnu školu završili na jeziku nacionalne manjine.
Na završnom ispitu učenik može da ostvari najviše 40 bodova, odnosno najviše po 16 bodova na testovima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike i 8 bodova na kombinovanom testu.

3.2. Vrednovanje opšteg uspeha
Opšti uspeh od VI do VIII razreda osnovne škole iskazuje se brojem bodova tako što se opšti uspeh, ostvaren na kraju VI, VII i VIII razreda osnovne škole, zaokružen na dve decimale, sabere i zatim pomnoži brojem 4.
Na osnovu opšteg uspeha kandidat može da ostvari najviše 60 bodova.
Kandidati koji su završili VI ili VII razred osnovne škole u inostranstvu ili koji su u Republici Srbiji završili stranu školu ostvaruju 20 bodova na osnovu opšteg uspeha u VI, odnosno VII razredu osnovne škole.

Merila i način izbora kandidata za upis u srednju školu

Vrednovanje uspeha na takmičenjima…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top