Naslovna » Dešavanja » Mesec borbe protiv narkomanije

Mesec borbe protiv narkomanije

mesec-borbe-protiv-narkomanije

Novembar je mesec borbe protiv bolesti zavisnosti.

Bolesti zavisnosti, tj. zavisnost od psihoaktivnih supstanci (PAS) – alkohola, droga, cigareta – u populaciji mladih u našoj zemlji u poslednjoj deceniji XX veka i danas dobijaju takve razmere da nacionalni program prevencije bolesti zavisnosti mora da bude “zadatak broj jedan” za državu. Zloupotreba PAS se pomera ka sve mlađim starosnim kategorijama. Zavisnost od PAS raste.

Društveni faktori (ekonomska kriza, politička previranja, prisilne migracije, nezaposlenost…), s jedne strane, disfunkcionalnost sve većeg broja porodica i individualni faktori, s druge, mogu dovesti do osećanja nesigurnosti, straha, besmisla življenja kod mladih i potrebe da se ovi problemi “reše” uz psihoaktivnu supstancu.

Istraživanja u našoj zemlji ukazuju na nedovoljno znanje mladih, a posebno njihovih porodica, o vrstama psihoaktivnih supstanci, načinima upotrebe, izgledu i ponašanju osobe koja je pod dejstvom PAS i ozbiljnim somatskim i psihičkim posledicama uzimanja ovih supstanci.

Tolerancija društva prema uzimanju i zloupotrebi alkohola je velika, uloga društva u upotrebi etila podržavajuća, dok su, s druge strane, zavisnici od drugih PAS (“narkomani”), stigmatizovani i odbačeni.

U “redu je” da se uzima alkohol, pijanči, ponaša agresivno pod dejstvom alkohola, “nisi muško ako ne piješ”. Sasvim “normalno” postaje da deca u srednjoj školi “duvaju”, uzimaju sedative, uzimaju alkohol, puše cigarete. Narkomanom se smatra samo onaj ko je prešao na takozvane “teže droge”.

Opšta slika u društvu je iskrivljena. Napravljeni su prvi koraci u smislu istraživanja ovog problema, preduzete su neke akcije, ali izostaje ozbiljno sagledavanje problema i akcija.

Mesec borbe protiv narkomanije

Zato, dragi roditelji, budite primer svojoj deci. Objasnite im da nije “kul” konzumirati sve gore navedeno.

Ako vaše dete već koristi “nešto” nemojte zatvarati oči pred problemom. Izdvojte sve svoje vreme i pratite dete, budite uz njega. Hitno ga povedite u neku od stručnih ustanova za lečenje bolesti zavisnosti. Ono se samo neće izlečiti.

Nemojte se voditi devizom “nema tog problema od koga ja ne mogu da pobegnem”. To je vaše dete, ono isto koje ste doneli kući iz porodilišta, koje je prve korake načinilo u vašoj dnevnoj sobi, nad kojim ste bdili onda kad je imalo temperaturu pet dana…

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top