Naslovna » Kultura » Knjige » Mihajlo Pupin

Mihajlo Pupin

mihajlo-pupin-knjiga

 

 

 

Mihajlo Pupin

Autor: dr Jovana Kulauzov Reba

Književnica za decu, dr Jovana Kulauzov Reba, autorka prvih Slikovnica o dinastiji Nemanjića, objavila je novu knjigu: Mihajlo Pupin, namenjenu čitaocima predškolskog i školskog uzrasta, ali i roditeljima, bakama i dekama, vaspitačima i nastavnicima.

U delu, obogaćenom čudesnim ilustracijama Mladena Mutavdžića, autorka je opisala uzbudljivu životnu avanturu srpskog naučnika: detinjstvo i školovanje, žestoka borba za uspeh u Americi: siromaštvo, težak rad na seoskim farmama i njujorškim fabrikama, obrazovanje na najprestižnijim svetskim univerzitetima i na kraju – trijumfalni uspeh u nauci, otkrića koja menjaju svet i neprolazna slava…

Prva dečija knjiga o slavnom srpskom naučniku Mihajlo Pupin predstavlja ujedno i autorkin doprinos ovogodišnjoj proslavi: 160 godina od njegovog rođenja.

Obogaćena čudesnim ilustracijama Mladena Mutavdžića, knjiga Mihajlo Pupin odgovara i na pitanja koje svakodnevno muče savremene roditelje: kako da u vremenu vladavine lažnih vrednosti, u vrtlogu nebitnih informacija; opsesije novcem i popularnošću, kao i uspeha bez truda – razvijem u svojem detetu ljubav prema učenju, radu, disciplini? Kako da ga vaspitam da postane poštovanja vredno ljudsko biće? Odgovore na ova pitanja nam daje sam Mihajlo Pupin, kao i njegova majka Olimpijada. Ova nepismena seljanka je verovala u beskrajnu moć obrazovanja, ali i u moć bezuslovne ljubavi i podrške detetu u razvijanju svih njegovih talenata.

Ogroman uspeh koji je Pupin postigao dokaz je da obrazovanog, vrednog i hrabrog čoveka ne može zaustaviti teška materijalna, socijalna, ili politička situacija. Samim tim, veliki srpski naučnik je idealan uzor za savremenu decu, jer ih uči, na svom primeru, da za prave vrednosti ne postoje pogrešna vremena.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top