Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Studenti u Beogradu oslobođeni brojnih troškova

Studenti u Beogradu oslobođeni brojnih troškova

studenti

Savet Univerziteta u Beogradu na sednici održanoj u četvrtak, 29. oktobra 2014. godine, doneo je odluku o tome koje su redovne usluge visokoškolskih ustanova obuhvaćene školarinom.

Prema ovoj odluci, redovne usluge koje Univerzitet i fakulteti pružaju studentu u okviru ostvarivanja studijskog programa, a koje obuhvata školarina jesu:

  1. Svi oblici nastave predviđeni studijskim programom;
  2. Sve predispitne obaveze predviđene studijskim programom;
  3. Najmanje dve prijave ispita;
  4. Prijavu, izradu i odbranu završnog rada na svim nivoima studija;
  5. Usluge biblioteke i čitaonice;
  6. Administrativne troškove za upis školske godine i overe semestra-trimestra;
  7. Ostale usluge predviđene opštim aktom fakulteta i univerziteta.

Ova odluka Univerziteta u Beogradu proistekla je na inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je saglasno odredbama Zakona o visokom obrazovanju, dalo preporuku da se usvoji ova odluka po kojoj školarina obuhvata navedene naknade za redovne usluge.

Naime, za studijske programe koji se finansiraju iz budžeta, troškovi realizacije studijskog programa se obezbeđuju u budžetu Republike Srbije za broj studenata utvrđen odlukom Vlade. Studenti koji se sami finansiraju, plaćaju troškove studija (školarinu) prilikom upisa školske godine. Dodatna naplata troškova studentima za redovne usluge je nezakonita i Ministarstvo je zahtevalo da visokoškolske ustanove usklade svoje postupanje sa zakonom i obustave svaku nezakonitu naplatu troškova studentima.

Ministarstvo se zahvaljuje Univerzitetu u Beogradu na brzoj reakciji i poziva i ostale univerzitete čiji je osnivač Republika Srbija da slede ovaj pozitivan primer.

Hvala sajtu: www.mpn.gov.rs

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top