Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Miloš Obrenović

Miloš Obrenović

milos-obrenovic

MILOŠ TEODOROVIĆ OBRENOVIĆ (1780-1860)

Rođen u Dobrinji (opština Užička Požega) u kući siromašnog seljaka Teodora Mihajilovića. Uzeo je prezime Obrenović po svom polubratu Milanu Obrenoviću, vojvodi iz prvog ustanka, kod koga je živeo u Brusnici.

Učestvovao je u skoro svim većim bitkama prvog ustanka. U Takovu, selu koje se nalazi u neposrednoj blizini našeg grada, je 1815. godine izabran za vođu II srpskog ustanka.

Svojim diplomatskim veštinama, koristeći i povoljnu spoljnopolitičku situaciju, uspeo je da Srbija 1830. godine posebnim hatišerifom dobije unutrašnju samoupravu, a njegovi potomci pravo na nasleđe kneževskog dostojanstva.

Jedan od mnogobrojnih Miloševih briljantnih poduhvata je donošenje Sretenjskog ustava sačinjenog po ugledu na ustave Švajcarske i Belgije. Sretenjski ustav izazvao je veliku buru među tada uticajnim silama. Ovaj Ustav, donet na Velikoj narodnoj skupšini u Kragujevcu, održanoj od 14. do 16. februara 1835. godine, ukinut je samo mesec dana pošto je ozakonjen, zbog izričitog zahteva Rusije, Turske i Austrije, zakletih neprijatelja ustavnog sistema.

Knjaz Miloš Obrenović se povukao sa kneževskog položaja posle donošenja tzv. „Turskog ustava” 1839. godine.

Kada je Svetoandrejska skupština 1858. godine zbacila kneza Aleksandra Karađorđevića, Miloš je ponovo vraćen za kneza Srbije.

Umro je 1860. godine.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top