Naslovna » Deca » Studenti » Nostrifikacija diplome za 90 dana

Nostrifikacija diplome za 90 dana

nostrifikacija-diplome

Višemesečno prikupljanje dokumenata, čekanje i sume od nekoliko hiljada evra za nostrifikaciju diplome sada su prošlost, a interesovanje studenata da po novim pravilima to učine je veliko.

Centar za nostrifikaciju diploma je otvoren pre tri dana. Svršeni studenti kao da su čekali pred vratima da Centar počne sa radom. Podneta je 61 prijava za dan i po. Procedura je krajnje jednostavna, prijava je preko interneta, dobija se spisak neophodnih dokumenata i termin.

Nostrifikacija diplome za 90 dana

Termini se znaju nedeljama unapred. Rok je određen zakonom i on iznosi 90 dana i u tom roku se diploma priznaje ili ne. Cena nostrifikacije neće više zavisiti od fakulteta, složenosti teme diplomskog ili master rada već je fiksna, zapravo reč je o republičkoj taksi koja iznosi 3.500 dinara.

Često se postavlja i pitanje razlika između profesionalnog i akademskog priznavanja.
Studenti koji žele da nastave studiranje prijavljuju se na odabrane fakultete. Oni imaju pravo da traže određena znanja i sertifikate, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja se bavi priznavanjem diploma koja je neophodna za zapošljavanje.

Bilo je situacija u kojima su se svršeni studenti žalili da komisija koja treba da ocenjuje njihove radove nije za to kvalifikovana. Sada se pitanje kompetentnosti neće dovoditi u pitanje.

Naša država je u obavezi, prema sporazumu iz Lisabona, da priznaje i nostrifikuje diplome fakulteta koji ulaze u prostor evropskog visokoškolskog obrazovanja. Ranije je bilo potrebno naći odgovarajući studijski program kod nas pa da diploma bude priznata, sada to nije slučaj jer program koji je neki student pohađao u inostranstvu može da bude u toj meri napredan da kod nas adekvatan još ne postoji. Ministarstvo zbog toga angažuje tri univerzitetska profesora koji pomažu u utvrđivanju relevantnosti nekog programa.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top