Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Očevi ili oci

Očevi ili oci

oci

Očevi ili oci

Uživajte u svojoj deci. Eksperimentišite da biste otkrili aktivnost u kojima uživate i vi i deca. Oslobodite decu pritiska da postižu rezultate, ali insistirajte da doprinose, na primer, u kućnim poslovima. Ograničite ih na jednu ili dve sportske ili neke druge aktivnosti, kako bi imali vremena da prosto budu to što jesu. Smanjite jurnjavu naokolo i umesto toga posvetite se šetnji, igri i razgovoru. Izbegavajte preterano takmičenje u bilo kojoj aktivnosti, osim u meri u kojoj je zabavno. Nikada mi neće biti jasni očevi koji u svakoj igri rasplaču decu. Neprestano učite svoju decu svemu što znate – da je bitna snaga, ali da je isto tako bitna i kontrola.

Pravi muškarac je onaj koji vlada sobom i svojim ponašanjem. On to počinje da uči, barem delimično, dok se rve sa tatom ili ujakom.

Danas, na žalost, sin ne vidi oca kako radi gotovo nikad, a još je ređe da nešto radi zajedno sa njim. Obavite neke kućne majstorije zajedno. Počnite od najobičnije zamene sijalice, pranja automobila, čišćenja podruma…

Nemojte prepuštati teške stvari svojim ženama. Uključite se u donošenje odluka, nadgledajte domaće zadatke i uključite se u rad po kući. Nemojte biti jedno od dece. Slušajte decu i uzmite u obzir njihova osećanja.

Razgovarajte sa svojom ženom o pitanjima: Kako nam ide? Kakve su nam promene potrebne? Roditeljstvo u timu može u mnogome da doprinese vašoj vezi i vezi sa vašom decom. Nemojte se “izvlačiti” od obaveza u kući i oko dece raznim izgovorima. To je gore neverstvo od bilo kakve prevare.

Odgovorite na sledeća pitanja:

Kad mi je dete imalo težak dan?

Kad se dete uzrujalo zbog nečega?

Nabrojte imena detetovih najboljih prijatelja.

Šta najviše ohrabruje Vaše dete?

Kad sam povredio detetova osećanja?

Detetove slabosti i vrline.

Šta motiviše moje dete?

Kad je mom detetu bilo teško u životu?

Znam li većinu detetovih nedavnih razočaravajućih iskustava?

Koliko, u stvari, poznajete svoje dete?

Očevi ili oci

Pitate se sada gde sam tu ja? Šta je sa mojim emocijama, mukama, strahovima? Da li muškarac – otac ima pravo da ima strahove, strepnje, glavobolje? Treba li stalno da deluje neustrašivo, autoritativno, namrgođeno, samouvereno? Sme li nekad da “pukne od muke” i rasplače se.
Sve ove emocije su dozvoljene. Takvu sliku nameće naš mentalitet koji mirne savesti treba skloniti po strani. Budite ono što jeste. Iskazujte svoje emocije. Budite svojoj deci tata, najbolji na svetu. Budite svojoj ženi drug, najbolji na svetu.

Širite ljubav u svojoj porodici. U ljubavi nema straha, i vraćamo se na početak, bez ljubavi nema života…

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top