Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Očevi ili oci

Očevi ili oci

Očevi ili oci. Ovo je najveći praznik očeva.

oci

U prvu nedelju pred Božić praznuje se praznik oci. Toga dana deca vezuju svoje očeve, a ovi im se “dreše” poklonima. Ocevi padaju 06.01.2019. (na Badnji Dan)
Vezivanje ima simboličko i višestruko značenje.

Najpre, sam čin vezivanja označava čvrstu vezu između oca i dece.
Zatim predstavlja mir, slogu i poštovanje svih članova porodice, kao i međusobno pomaganje i oslanjanje jednih na druge u dobru i u zlu.

Deca svoja prva saznanja o sebi i svetu dobijaju od roditelja i ta saznanja čine temelj njihovog identiteta. Te informacije slažu u posebne kutije informacija koje kao deca a kasnije ljudi koriste kao putokaze na bitnim i manje bitnim raskrsnicama života.

Očevi ili oci

Šta da radi otac da bi bio TATA?

Počnite rano. Pre trudnoće analizirajte koje vaše osobine ne želite da vaše dete ima, i pokušajte da ih promenite. U trudnoći se uživite u pravljenje planova. Budite prisutni na porođaju. Prepovijajte bebu. Uspavljujte je. Naučite neke priče ili izmislite neku svoju.

Stvorite vreme. Ukoliko radite više od pedeset sati nedeljno, uključujući vreme provedeno u putu, postoji šansa da nećete uspeti kao otac. Očevi moraju da stignu kući na vreme da bi mogli da se igraju, smeju, podučavaju i da golicaju decu.
Potisnite sebično dete u sebi i posvetite na par godina “slobodno” vreme deci i porodici. Pustite svirke, koncerte, kafiće, kafane, kladionice, utakmice, dočeke… Svega toga će biti i za koju godinu, ali neće biti vaše dece tu, u tom uzrastu, sa tim potrebama.

Izrazite osećanja. Grljenje, držanje, igre golicanja i rvanja mogu da traju do zrelog doba. Mogu se raditi i nežnije stvari – deca uživaju uz tiho pričanje priča, sedenje zajedno, pevanje ili sviranje. Govorite svojoj deci koliko su neverovatna, lepa, kreativna i inteligentna. Ukoliko vaši roditelji nisu uspeli da izraze emocije prema vama, i u njima nemate uzor, moraćete sami da naučite kako da pokažete deci da ih volite.

Frustriranost zbog nedovoljne plate, groznog šefa, starih kola, rate kredita, neotplaćenog godišnjeg odmora i ostalih promenljivih kategorija ostavite ispred kućnog praga.

Očevi ili oci

Uživajte u svojoj deci…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top