Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » OPTIMIZAM KAO PRESUDNI FAKTOR USPEHA

OPTIMIZAM KAO PRESUDNI FAKTOR USPEHA

Optimizam je jedan od ključnih faktora uspeha deteta. Ako vi verujete u njegov/njen uspeh, velika je verovatnoća da će u to verovati i dete.

Ovu rečenicu rekao je čuveni Brajan Trejsi i ona krije mnogo mudrosti, znanja i iskustva u sebi. O optimizmu kod dece možete čitati u Trejsijevim knjigama našeg omiljenog izdavača Finesa kao i u knjigama Tajna uspešne dece (P. Taf, Laguna) i Naučeni optimizam (M. Selidžmen, Zavod za udžbenike). Još jedna knjiga, koja ne govori direktno o optimizmu već o načinima kako deca i odrasli doživljavaju uspeh, rad, trud i sposobnosti je Mentalni stav, sjajne Kerol Dvek u izdanju Psihopolisa.

U svim ovim knjigama naći ćete jednu zajedničku temu – da bi podstakli kontinuirani dečji rast i razvoj koji dovodi do uspeha, neophodno je da ciljeve postavljate pozitivno i da verujete u njihov pozitivan ishod. A to vodi još jednoj temi a to je da prvo vi morate verovati u pozitivan tok da bi i dete verovalo u isto.

Dakle, zaboravite na rečenice Život je težak (nepravedan, okrutan, muka…), Svi ljudi su zli ili Ljubav boli i zaustavite se kad god pomislite da pred detetom izgovorite ovako neku negativnu generalizaciju. Ne treba da vas brine da li dete dobro pripremate za život ako ga ne suočavate sa činjenicama ali one se mogu i drugačije upakovati.

Birajte reči jer one deluju i na vas! Ohrabrite dete da proba, da nema neuspeha i da je najvažnije da veruju u sebe. Jer, optimizam je zarazan, kada ga posadite, iznenadićete se kako se sve manifestuje!

to my valentine,(6)

Marijana Milošević Simić

Diplomirani muzički pedagog, autor prve muzičke radionice za bebe Bim Bam , autor brojnih seminara namenjenih nastavnom osoblju, autor  više radionica namenjenih ličnom razvoju odraslih i roditelja u okviru HR Centra i MYNLP, član Upravnog odbora Belgrade Chopin Fest-a

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top