Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Ishrana » Recepti » Slano » Oslikavanje jaja voskom

Oslikavanje jaja voskom

oslikavanje-jaja-voskom

Za ovu vrstu oslikavanja jaja, koja je i najstarija koristi se čisti vosak (može da posluži i parafin) nekoliko gusčijih ili kokošijih pera, jedna tegla napunjena peskom, nekoliko starih kašika, nekoliko sveća, čiode sa krupnim glavicama, patent olovka i drvene čačkalice.

Oslikavanje jaja voskom

Mesto gde ćete bojiti prekrijte papirom i na njega postavite sav potreban materijal. Kašike savijte na vrhu i stavite u njih vosak, ubodite ih u teglu sa peskom. Ispod kašika zapalite sveće da bi se vosak otopio i konstantno bio tečan za nanošenje na ljusku. Na prethodno oslikano jaje nanosite vosak uvek povlačeći liniju ka sebi. Mesta koja ste prekrili voskom neće se obojiti kada jaje stavite u boju.

Čiode kao i čačkalice koristite za fine linije na ljusci. Čiode možete pričvrstiti pomoću patent olovke. Ukoliko koristite pera, možete ih pomoću makaza modifikovati tako da od više pera dobijete različite šare. Čiode zamačete u vreo vosak i pri tome brojite do tri, brzo izvadite i blagim pritiskom povlačite šaru.
U slucaju da vam se vosak razliva, sklonite malo sveću da bi se vosak malo ohladio. Ukoliko primetite da linije voska pucaju, to znači da vosak nije dovoljno vreo, zato povećavajte temperaturu.

Napomena:
Bojenje voskom iziskuje dosta vremena i strpljenja, zato predlažem malo lakšu varijantu bojenje voštanim bojicama. Bogato išarajte jaje voštanom bojicom, pa ga zatim farbajte farbama za jaja. Mesta gde je bio trag bojice ostaće neofarbana.

Želite li da probate posoar tehniku…>>

Ovaj recept Vam poklanja HAND MADE KETERING

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top