Naslovna » Deca sa smetnjama » Obrazovanje » Osnovne škole - smetnje u razvoju » Osnovna i srednja škola sa domom učenika Petro Kuzmjak – Kula

Osnovna i srednja škola sa domom učenika Petro Kuzmjak – Kula

srednja-skola

Osnovna i srednja škola sa domom učenika Petro Kuzmjak – Kula
25233 Ruski Krstur
Rusinska 63
025 703 042, 025 705 030
www.petrokuzmjak.edu.rs

Broj bodova potrebnih za upis

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2019/2020

GIMNAZIJA
ZBKU GA 4R03S OPŠTI TIP 30 /0/ 4 GOD
ZBKU GA 4R03U OPŠTI TIP 30 /0/ 4 GOD RUSINSKI
TRGOVINA, UGOSTITELJSTVO I TURIZAM
ZBKU GA 4K10S TURISTIČKO-HOTELIJERSKI TEHNIČAR 30 /0/ 4 GOD

Danas škola nosi naziv Osnovna i srednja škola sa domom učenika “Petro Kuzmjak”. Već i sam naziv govori da se organizaciono škola sastoji iz dve (odnosno tri ako ubrojimo dom učenika) celine: obavezne osnovne škole i srednje škole (gimnazije i od 2009/2010 turistički tehničar), što je jedinstveno u Srbiji, a gimnazija na rusinskom jeziku je jedinstvena u svetu.

U osnonvoj školi ima 16 odeljenja od prvog do osmog razreda sa oko 319 učenika. Ove školske 2014/2015. godine u prvi razred osnovne škole upisalo se 23 učenika. Svi oni su već pohađali predškolske oblike obrazovanja koji su takođe prisutni u mestu. U osmom razredu ima 55 đakа od kojih će se posle završetka škole jedan deo upisati u našu srednju školu. Osim Krsturčana u rusinsku gimnaziju i srednju školu upisuju se i đaci iz drugih mesta naše zemlje (a pre rata i iz drugih republika).

Gimnazija je opšteg smera. U njoj se nastava odvija i na rusinskom i na srpskom jeziku, dok u turističkom smeru samo na srpskom. Ove školske godine u nju je opisano 28 đaka od čega 13 na rusinskom (iako ima mesta za 30 učenika) i 15 na Srpskom nastavnom jeziku i 29 u smer TT. Ukupno u srednjoj školi ima oko 242 učenika. Iako se naša gimnazija ubraja u male škole (mali broj učenika), za dosadašnjih XXIII generacija koje su završile ovu školu, može se reći da se učenici sasvim uspešno upisuju dalje u više škole i na fakultete.

U sastavu škole se nalazi i komforni Dom za učenike koji nisu iz ovog mesta, sa kapacitetom od 80 mesta. Tu su i savremena kuhinja, fiskulturna sala, sportski tereni i dobro opremljeni kabineti. Zgrada se nalazi u centru sela, okružena zelenilom – prava škola u parku, sa osnonvnom karakteristikom – rad i kultura.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top