Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Povećan broj trogodišnjih smerova ove godine

Povećan broj trogodišnjih smerova ove godine

povecan-broj-trogodisnjih-smerova

Ove godine će više maturanata upisati trogodišnje smerove srednjih škola, s obzirom na to da je povećan i broj mesta u ovim školama.

Osnovnu školu završava 70.335 đaka, a u srednjih školama ima slobodnih 77.749 mesta. Ukoliko svi osnovci nastave svoje školovanje, ostaće 7.414 nepopunjenih mesta u srednjih školama širom Srbije.

Zbog praga od 50 poena za upisivanje četvorogodišnjih smerova srednjih škola, koji je ustanovljen od ove godine, povećan je broj mesta za upis đaka u trogodišnje škole, kako bi se izbegla situacija u kojoj osmaci zbog svog nedovoljnog uspeha neće moći da upišu ni jednu srednju školu.

Povećan broj trogodišnjih smerova ove godine

Pre svega, biće povećan broj mesta za upis trogodišnjih zanimanja u srednjih stručnim školama. Pored ovih povećanja mesta, neznatno je povećana kvota za upis i u gimnazije, koje će ove godine moći da upiše 18.300 učenika.

Kalendar upisa u srednje škole 2016/2017

Iako je bilo potražnje za većim brojem mesta za upis u srednje medicinske i ekonomske škole, ministarstvo prosvete nije odobrilo ovo povećanje. Pored toga, u nekim medicinskim školama su četvorogodišnji profili zamenjeni trogodišnjim zanimanjima kako bi učenici sa manjim brojem bodova dobili priliku da upišu nešto što ih interesuje ili barem približno.

Razlog zbog kog nije povećana kvota za upis u srednje ekonomske škole je taj što se na tržištu rada nalazi veliki broj nezaposlenih ekonomista, pa taj broj, prema mišljenju stručnjaka, ne bi trebalo povećavati upisivanjem većeg broja učenika u ekonomske škole.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top