Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Bezbednost » Propisi za prevoz dece

Propisi za prevoz dece

deca-u-kolima

Član 30.

Vozač i putnici u motornom vozilu u kome su ugrađeni, odnosno postoje mesta za ugradnju sigurnosnih pojaseva, dužni su da u saobraćaju na putu koriste sigurnosni pojas na način koji je predvideo proizvođač vozila.

Član 31.

U motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina, kao ni lice koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci ili iz drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima. Dete do tri godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika. Izuzetno od stava 1. ovog člana, dete do tri godine može se prevoziti na prednjem sedištu, ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu – korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbednosni vazdušni jastuk. Bliže propise o načinu prevoženja dece i uslovima koje mora da ispunjava bezbednosno sedište – korpa donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja.

Kao što vidimo, zakon predviđa korišćenje dečjeg sedišta do tri godine, ali istovremeno obavezuje sve putnike da budu vezani pojasom na sedištima koja su opremljena istim. Da li ste probali da trogodišnjaka vežete pojasom automobila? Osim ako nije izrazito krupan i visok (to znači da ima građu dvanaestogodišnjeg deteta), trogodišnjak se u automobilu ne može vezati samo pojasom a da bude bezbedno i pravilno vezan.

U proceduri je i izmena zakona kojom se predviđa korišćenje odgovarajuće vrste auto-sedišta (po uzrastu) za sve mališane do visine od 150/135 centimetara, tj. dok ne dostignu visinu koja omogućava da im pojas pravilno stoji na telu i tako pruža adekvatnu zaštitu.

Propisi u evropskim državama…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top