Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Deca » Školarci » Razvod i dečija osećanja

Razvod i dečija osećanja

razvod-i-decija-osecanja

Složene i duboke emocije su uobičajene tokom privremenog perioda razdvajanja ili trajne odluke roditelja da se razvedu.

Dečije će se ponašanje promeniti kako bi pokazali da osećaju nejasnu i  čudnu dinamiku kod kuće.

Dete može da se oseća kao mu se svet okrenuo naopačke. Međutim, ako se reaguje na vreme i efikasno upravlja iskustvom, ovo se može doživeti kao još jedna promena u životu deteta – ali značajna.

Bez obzira ko koga napušta, krajnji rezultat i najvažniji aspekt treba da bude dečije blagostanje i sigurnost.

Važno je biti iskren prema tome šta se dešava tj.  moraju znati da će se promene dogoditi  jer su roditelji odlučili da žive na odvojenim mestima u budućnosti.

Nema smisla stvarati novu verziju istine jer ćete tada morati da zapamtite ono što ste ranije rekli da biste zadržali tu verziju priče.

Ako oba roditelja zajednički mogu objasniti detetu da neće doći do značajnih promena, a dete će i dalje viđati oba roditelja, to može olakšati nesigurnost koje dete može doživeti.

Osećaj sigurnosti dolazi od poznavanja. Ovo deci daje poverenje i pomaže im da se osećaju ugodno u svom životu.

Da bi ste izbalansirali neizvesnost koja nastaje, morate jasno staviti do znanja da će ogromna većina života ostati ista.

Deca uspevaju u rutini, a njihov život u kojem su živeli kada su i mama i tata bili zajedno, trebao bi ostati isti ili bar biti najpribližniji.

NLP može puno pomoći i deci i roditeljima kroz period razdvajanje ili razvoda, pokazujući im da su promene u životu uobičajene, a upravljanje našim emocijama je najvažniji deo toga.

Jedna od sjajnih tehnika su priče. Priča je dragocen, jednostavan alat koji pomaže deci da razumeju informacije i nauče kako da reše dileme, frustracije, probleme, strahove, ljutnju, ljubomoru….

Priče daju resurse i sigurnost deci da tumače situacije u životu. Priče mogu pomoći deci da reše dileme sa stvarnim životom, predstavljaju veliku pomoć u razvoju mladih umova.

Ukoliko ne poznajete nijednu priču, koja bi bila adekvatna u razumevanju negativnih osecanja sa kojima se dete bori, možete da je osmislite sami, tako što cete napraviti 3 kolone, i to:

U prvoj koloni napisati osećanja koja dete ime na primer neizvesnost, frustracija, gubitak, tuga, ljutnja, nestajanje itd.

U drugoj koloni ćete se za svaku reč koristiti simboličnu reč koja ima suprotno značenje, a u trećoj koloni će biti simboli za sve u drugoj koloni i putem kojih ćemo naći rešenja.

Iz treće kolone smo u mogućnosti da sastavimo priču. Ova priča kada se ispriča detetu samo će izgledati kao … priča.

Ova navedena tehnika će omogućiti detetu da razume i upravlja svojim emocionalnim ponašanjem na pozitivan način.

Dodatno, pružanje ljubavi, podrške, zagrljaji, kao i stalna komunikacija , pomoći će deci u rešavanju takvih teških situacija.

Silvija Marković
NLP Trener

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top