Naslovna » Ishrana » Recepti » Posno » Posni slavski kolač

Posni slavski kolač

Poklanjamo vam isprobani Recept za posni slavski kolač

posni-slavski-kolac

Posni slavski kolač se pravi ako se slava proslavlja sredom ili petkom i u vreme posta.

Potrebno je:

  • pola litre vode
  • 1 kvasac
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kg brašna
  • 1 dl ulja
  • 2 kašičice soli

Napravite ukrase i ukrasite kolač.

Recept za posni slavski kolač

Rastopite kvasac u mlakoj vodi, dodajte šećer i 3 kašike brašna pa umutite varjačom da nema grudvica. Ostavite kvasac da nadođe pa dodajte so, ulje i brašna po potrebi dok ne dobijete glatko, vazdušasto testo. Prekrite testo krpom i ostavite da se udvostruči. Lagano premesite testo i stavite ga u podmazanu okruglu tepsiju ili šerpu.

Nadošao, ukrašen kolač premažite uljem i pecite oko 40 minuta, prvo na jačoj pa na slabijoj vatri. Gotov kolač prekrite salvetom i ostavite u rerni da se ohladi.

Kolač (kao hleb) je hrišćanska zamena za krvnu žrtvu. Istina, i u Starom zavetu se znalo za praksu obrednog prinošenja hleba na žrtvu, pa je i Gospod Isus Hristos upotrebljavao hleb na svojoj tajnoj ili poslednjoj večeri sa svojim učenicima.

Odatle, dakle direktno iz Svetog pisma, kolač – hleb je uzet da se lomi – seče i on predstavlja važan predmet slavske žrtvene svečanosti. O lomljenju hleba kao evharistijskoj žrtvi govori nam i samo Sveto pismo (Dap 2, 42 i 46). Kolač se mesi od pšeničnog brašna. U novije vreme to je belo brašno.

Uoči slave, domaćica osvećenom vodom treba da zamesi slavski kolač. Na sam dan slave, sveštenik blagosilja koljivo i slavski kolač koji unakrst preseca i vinom prelije.

Slavski kolač predstavlja žrtvu blagodarnosti Bogu za spasenje naše kroz Isusa Hrista. Simbolično unakrsno presecanje kolača simboliše Hristovo stradanje za nas, a prelivanje kolača vinom znači da smo Isusovom krvlju svi očišćeni od grehova svojih.

U nekim krajevima to je običan domaći hleb u koji se stavi sveća. Kao takav on je bez ukrasa. Kolač se obično ukrasi raznim šarama. U užickom kraju, ako se dogodi u toku godine da neko umre od najbliže familije, kolač se ne ukrašava šarama, već se samo na sredini stavi pečat.

 Ovaj recept Vam poklanja HAND MADE KETERING

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top