Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Republika se piše malim slovom

Republika se piše malim slovom

republika-se-pise-malim-slovom

„Na Trgu republike stajao je čovek sa teksaskim šeširom u ruci i gledao preko velikog ekrana prenos X olimpijskih igara”.

Za ovako napisanu rečenicu na testu iz pravopisa pre četiri godine vaš osnovac dobio bi jedinicu.

Jer, do 2010. prema pravopisnim normama teksaski je bio teksaški, naziv olimpijske igre počinjao je velikim slovom, a republika u nazivu Trg republike nije mogla ni da se zamisli sa prvim – malim slovom.

Ukoliko se, međutim, ovi primeri pojave na polaganju male mature iz srpskog jezika – osvojiće maksimalan broj poena pošto su se pravopisna pravila u međuvremenu promenila. Naravno jedini uslov da se to desi jeste da su svi nastavnici, učenici i njihovi roditelji dobro upoznati sa „novim” pravopisom. A taj uslov je prilično teško ispuniti: od usvajanja pravopisnih normi prošlo je četiri godine, ali većina građana Srbije i dalje je ubeđena da se olimpijada i Trg republike pravilno pišu – velikim slovom.

Nadležni za ovaj problem imaju rešenje

Kao i prošle godine potrudiće se da na maloj maturi ne budu pitanja iz pravopisa koja mogu da unesu zabunu među decu, njihove roditelje i lingviste. Da li na taj način zaista rešavaju problem ili samo prikrivaju pravopisnu (ne)kulturu?

– Pitali smo na seminaru kako da objasnimo deci tendenciju da se tačka u upravnom govoru piše ispred znaka navoda. Rečeno nam je da izbegavamo takve primere. Na taj način se ništa ne rešava, jer ja đacima moram da objasnim koje pravilo se primenjuje u određenom slučaju i zbog čega – objašnjava za „Politiku” Ljilja Rafailović, profesor srpskog jezika u beogradskoj OŠ „Vojvoda Mišić”.

Pravopis treba poštovati…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top