SOS broj

sos-logo_1

Otvoren  je SOS broj na koji će žrtve i svedoci nasilja u školama moći da prijave ta dela, u okviru projekta čiji je cilj iskorenjivanje nasilja i stvaranje bezbednih škola.
Strateški cilj akcije je da se zaustavi i iskoreni nasilje u školama i deci osnovnih i srednjih škola stvori bezbedno okruženje i bezbedni uslovi za učenje.

Suština otvaranja SOS linije je da žrtve i svedoci nasilja imaju mogućnost da to prijave i time pokrenu proceduru rešavanja problema.
Cilj te akcije je da se stvori situacija da svako izbegava i ne koristi nasilje i da postoji tolerancija i razumevanje.
Na pozive na SOS broj 0800 200 201 odgovaraće stručno lice Ministarstva prosvete i nauke, koje će primati i prosleđivati informacije na određene adrese, a urgentni problemi će biti rešavani odmah.
U zavisnosti od vrste problema, onaj ko prijavljuje nasilje biće upućivan na odgovarajuće institucije ili će rešavanje problema preuzeti ministarstva rada i prosvete.
Osobe koje će odgovarati na te pozive radiće od 8.30 do 16.30 sati, a van tog vremena sve pozive registrovaće telefonska sekretarica.
Nasilje će moći da se prijavi i anonimno, a osobama koje se jave biće postavljeno 20-ak pitanja, među kojima su gde i kad se nasilje desilo, da li je prijavljeno upravi škole, gradskom prosvetnom inspektoru, kao i upustva kako to da učine.

Cilj pokretanja SOS broja je da u što kraćem periodu taj telefon nikad ne zazvoni.

Ukoliko nam deca, zaposleni i studenti nisu bezbedni tamo gde se obrazuju i vaspitavaju, onda nam takve obrazovne ustanove ne trebaju.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top