Naslovna » Porodica » Porodični informator » Prava iz socijalne zaštite » Pomoć za požrtvovane roditelje

Pomoć za požrtvovane roditelje

socijalna_penzijaPomoć za požrtvovane roditelje – socijalna penzija

Ministarstvo rada i socijalne politike počelo je isplatu posebne novčane naknade roditeljima dece sa smetnjama u razvoju – socijalne penzije.
Pravo na socijalnu penziju ostvaruju roditelji koji nisu u stalnom radnom odnosu, ispunili su starosni uslov za odlazak u penziju, a o svom detetu se staraju najmanje 15 godina.

Odgajanje dece sa smetnjama u razvoju iziskuje ne samo stalno lečenje, koje u nekim slučajevima mnogo košta, već 24-časovnu brigu i mnogo odricanja. Roditelji takve dece se suočavaju s brojnim problemima, a najveći je kako da zarade za život, a da njihovo dete zbog toga ne trpi.

Nažalost, više od 1.000 mališana sa smetnjama u razvoju odrasta u domovima zato što njihovi roditelji nisu imali mogućnosti da se staraju o njima.

Roditelji, koji su napustili posao, po novom Zakonu o socijalnoj zaštiti, od aprila ove godine, imaju pravo na novčanu naknadu – socijalnu penziju, koja im praktično zamenjuje penziju.

Visina naknade iznosi 12.200 dinara mesečno.
Pravo na naknadu roditelji mogu ostavariti u nadležnom Centru za socijalni rad uz prilaganje dokumentacije koja nije obimna – rešenje o kategorizaciji, lična karta roditelja, potvrda da dete prima uvećanu negu i pomoć (isečak).

Važno je da se ne postavlja starosna granica u odnosu na dete. Bitno je da se roditelj 15 godina stara o svom detetu, a da li njegovo dete ima 15, 18, 35 ili više godina – to se u ovom slučaju ne ceni kao odlučujuća činjenica.

Centri za socijalni rad po opštinama u Srbiji

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top