Naslovna » Kultura » Knjige » Srebrni letač 2 – Čarobna knjiga

Srebrni letač 2 – Čarobna knjiga

srebrni-letac-2-carobna-knjiga

 

 

Srebrni letač 2

Autori: Sten Li

Drugi tom Srebrnog Letača (Marvel Essentials) nastavlja se na prvih osamnaest epizoda iz prethodnog izdanja, ali je, zbog neredovnog izlaženja originalnih strip-svezaka, po sadržaju mnogo „šareniji“ od prvog toma. Počinje kratkom epizodom originalno objavljenom u Epic Illustrated, koja predstavlja filozofski dijalog Letača i moćnog Galaktusa, da bi se na nju nadovezala samostalna epizoda Srebrnog Letača iz 1982, koju potpisuju Sten Li i Džon Bern. U njoj se donekle obnavlja gradivo o Letačevom poreklu (što može biti korisno za one koji se tek u ovom izdanju susreću s našim srebrnim junakom), ali i vodi priču napred, jer se Letač konačno (mada opet nakratko) vraća na rodnu planetu Zen-la i sreće svoju voljenu Šalu Bal.

Posle te duple epizode, počinje nov serijal Srebrnog Letača, u kome su neki od osnovnih postulata tog stripa promenjeni a lik svemirskog surfera osvežen i iznova oživljen, na zadovoljstvo čitalaca. Serijal potpisuje tandem Stiv Englhart (scenario) – Maršal Rodžers (crtež), mada u toku ovog izdanja Rodžersa na mestu crtača zamenjuje Džo Staton, kao i Ron Lim. Ne otkrivajući mnogo, možemo reći da je Letaču u ovom serijalu dozvoljeno slobodnije kretanje i da izvesnih ranijih prepreka više nema, što će ga dovesti u prilike i neprilike u kakvima se dosad nije našao. Stoga ćemo se počesto sretati s nepredvidljivim i opasnim Krijevima i Skrulovima, kao i sa Svemirskim Starešinama, i uplesti se u nov kosmički rat.

Izdanje se završava posebnom epizodom koja nije deo kanona, ali koju ljubitelji veoma cene. Ta epizoda je stvorena pre nego što je, osamdesetih godina, pokrenut novi serijal (to jest, pre nego što je priča o Letaču redefinisana) i uradili su je Stiv Englhart i Džon Bušema, tako da predstavlja pravu pikanteriju za ljubitelje.

Izdavač Čarobna knjiga

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top