Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Srednja škola Brus

Srednja škola Brus

srednja-skola

Srednja škola Brus
37220 Brus
Bratislave Petrović 69
037 825 167, 037 827 726
www.srednjaskolabrus.edu.rs

Minimalan broj bodova za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2022/2023

Gimnazija

RABR MA 4R03S Opšti tip 30 4 god  
RABR MA 4R31S Učenici sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku 20 4 god  

Ekonomija, pravo i administracija

RABR MA 4L16S Finansijsko – računovodstveni tehničar 30 4 god  

Trgovina, ugostiteljstvo i turizam

RABR MA 3K07S Konobar 15 3 god  
RABR MA 3K08S Kuvar 15 3 god  
RABR MA 4K16S Turistički tehničar 30 4 god  

O školi

Gimnazija u Brusu počela je sa radom školske 1962/63. godine kao odeljenje kruševačke Gimnazije.
Odlukom narodnog odbora opštine Brus od 29.03.1963. godine odeljenje Gimnazije u Brusu postaje samostalana Gimnazija , koja kao škola egzistira sve do 1977. godine, kada se reformom o srednjem obrazovanju i vaspitanju transformiše u Obrazovni centar.

Godine 1990. ponovnom reformom o srednjem obrazovanju formiraju se škole za opšte obrazovanje i stručne škole , te Brus , odlukom Skupštine Republike Srbije dobija u mreži škola – samostalnu Gimnaziju.

Godine školske 1993/94. Gimnazija u Brusu ponovo gubi status samostalne gimnazije i postaje odeljenje kruševačke Gimnazije – zbog malog broja učenika koji konkurišu u prvi razred , čime nije ispunjen uslov da Gimnazija ima minimum četiri odeljenja u prvom razredu.

Godine 1962. počelo je sa radom jedno istureno odeljenje Gimnazije Kruševac u Brusu, a kao samostalna ustanova, postala je 29. marta 1963. godine. U ovoj našoj siromašnoj sredini otvoriti školu, naći kadrove i finansirati bilo je mnogo teško. Ali potrebe su bile velike. Procenat nepismenosti premašivao je 50%, obuhvat dece u višim razredima Osnovne škole nije bio zadovoljavajući, veoma mali broj populacije koji završava Osnovnu školu i odlazi na dalje školovanje, a i ona bruska omladina idući za poslom odlazila je mahom kao nekvalifikovana. Jedna srednja škola u Brusu omogućila bi da se ravnopravno sa ostalima uključuje u rad i obezbede uslove za život.

Na Kopaoničkoj strani, u pasivnoj i nedovoljno razvijenoj opštini Brus, gde je pre rata bilo više policijskih stanica nego škola i više žandara nego učitelja bez ijednog nastavnika i profesora, gde su se bolesti još lečile vradžbinama, gde ženska deca nisu pohaćala ni Osnovnu školu, sve do oslobođenja 1945. godine nije se ni moglo zamisliti nešto više od četiri razreda Osnovne škole. Zato je otvaranje Gimnazije u Brusu 1962. godine, dakle, tek krajem druge decenije slobode, predstavljao revolucionarni korak u podizanju kadrova čitave opštine. Otvaranje Gimnazije u Brusu nije bilo bez ozbiljnih teškoæa i skoro dve decenije od oslobođenja, jer i razvijenije sredine imale su mnogo problema u podizanju školstva. Bruski kraj se upravo nalazio u teškim uslovima i malo je bila prva decenija od oslobođenja da se okrpe stare škole, podignu nove četvororazredne škole po većim selima, a zatim i osmorazredne. Otimanje o učitelje i nastavnike bilo je aktuelno i posle 1960. godine i nije čudo da se u srednjem školstvu počinjalo od nule.

Školske zgrade u Brusu nije bilo ni za Osnovnu školu i školska zgrada se morala brzo podizati. Za to vreme odeljenje Gimnazije radilo je prvo u zgradi familije Jeličić, zatim u staroj školi sagrađenoj još 1870. godine, a potom po barakama odmarališta ”Zvezdare”. U to vreme još uvek studiraju budući profesori bruske Gimnazije koji će činiti tri četvrtine njenog prvog kadra. Jednim opštinskim autom traga se za profesorima od Beograda do Skoplja, plaćaju stipendije, obećavaju plate i stanovi koji su tek planirali da se grade. Mladi nastavnici Gimnazije u Brusu, učitelji i penzionisani profesori prihvataju se posla i počinje sa radom istureno odeljenje Gimnazije u Brusu na veliku radost četrdesetak učenika za ponos opštinskog rukovodstva i očekivanja roditelja.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top