Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Deca » Studenti » Šta je anoreksija?

Šta je anoreksija?

anorexia

Anoreksiju karakteriše namerni gubitak telesne težine, praćen intenzivnim strahom od gojenja i poremećaj percepcije telesne šeme i težine. Oko deset puta je češća kod žena (posebno kod onih čije zanimanje diktira određenu telesnu građu, kao što su balerine, manekenke, itd.), a najčešće se javlja u periodu između 12. i 20. godine. Značajan katalizator u pojavi poremećaja jeste kult mršavosti koji se neguje u svetu mode i proširuje na žene van modne industrije.

Šta je anoreksija?

Simptomi

Osnovni simptom anoreksije je prekomeran strah od dobijanja na težini, praćen izmenjenom slikom o sopstvenom telu.

Stoga su ove osobe uverene da su gojazne čak i onda kada su ekstremno mršave.

Ponašanja vezana za uzimanje hrane su opsesivna, uključuju izbegavanje određenih vrsta hrane, izbegavanje jedenja u društvu, nošenje hrane sa sobom, posebnu pripremu hrane, ritualno žvakanje i tako dalje.

Poremećaji ishrane

Mada se poremećaji ishrane danas često smatraju bolešću modernog doba, činjenica je da neki od njih datiraju još iz 19. veka. Ono što sada o njima znamo jeste da predstavljaju psihičke poremećaje koji se odražavaju na telo, odnosno telesnu težinu, uzrokujući često druge zdravstvene probleme koji mogu imati letalan ishod.

Drugi poremećaji ishrane

Drugi poremećaji ishrane koji se javljaju u savremenom društvu su:

ortoreksija – opsednutost zdravom hranom (ne jedu ništa čemu ne znaju tačan broj kalorija),

bigoreksija – opsednutost razvojem mišićne mase (prate je opsesivno vežbanje, često uzimajnje sredstava za povećanje snage i izdržljivosti),

drunkoreksija – pijenje alkohola, ali uz nejedenje, kako bi se izbegao dobitak na težini,

dijabulimija – poremećaj obolelih od dijabetesa koji ne uzimaju insulinsku terapiju čime telo naglo gubi na težini jer koristi sopstvene rezerve energije tako što ih uzima iz masnih naslaga i mišića,

prejedanje
Svi pomenuti poremećaji često su povezani sa anoreksijom i bulimijom, odnosno mogu se smenjivati ili voditi u jedan od ova dva poremećaja.

Kako se leče poremećaji ishrane?

Poremećaje ishrane neophodno je tretirati psihoterapijom, a za ublažavanje pratećih simptoma ponekad je neophodno uključiti i lekove. Osim toga, u terapiju se često uključuju i lekari drugih specijalnosti: nutricionista, endokrinolog, ginekolog, kardiolog, gastroenterolog.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top