Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » news desno » Nega stopala u trudnoći

Nega stopala u trudnoći

 

“Letnje” trudnice odlično znaju šta je prava muka sa stopalima…

Stopala u trudnoći postaju osetljivija, a ujedno oticanje stopala u trudnoći dodatno otežava trudničku svakodnevnicu. Otečena stopala su normalna pojava u trudnoći. Ako primetite da su noge neravnomerno natečene (jedna više od druge), svakako se obratite lekaru.

 

Šta je uzrok oticanja stopala i kako ga sprečiti

Najbolji način za borbu protiv bolnih i otečenih stopala u trudnoći svakako je držanje nogu na povišenom kada god za to imate priliku. Tako ćete smanjiti oticanje i odmoriti bolne noge.

Hranite se zdravo i unosite dovoljno tečnosti. Kako bi se sprečilo dodatno zadržavanje vode u organizmu unosite hranu sa što manje soli. Što više vode unosite, više će se toksina iz organizma izlučivati.

Za vreme trudnoće vrlo je bitno redovno seći nokte kako ne bi došlo do urastanja kada noge oteknu.

Nega stopala u trudnoći

Najbolji način za negu stopala je kupka na kraju dana. Idealan recept za uklanjanje otoka je kombinacija toplo-hladne kupke. Ukoliko samo želite da opustite noge u lavor ili kadu natočite mlaku (nikako vruću) vodu sa malo soli i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Uronite noge i sledećih desetak minuta odvojite za čitanje nekog zanimljivog teksta ili gledanje televizije. Ako imate problema sa grubom kožom na stopalima nakon ove kupke je pravi trenutak za uklanjanje mrtvog tkiva. U kućnoj radinosti se isključivo pedikir radi blagom turpijom za stopala, nikako skalpelima koji skidaju veće količine tkiva jer bi moglo da dođe do ozbiljnih povreda, a ujedno i da se ubrza stvaranje grube kože na stopalima.

Ako imate problema sa kožicom oko noktiju najbolje je nežno ju otkloniti drvenim štapićem ili četkicom za nokte. Kada je kupka gotova temeljno obrišite noge peškirom i obilno nanesite neku hranjivu kremu na stopala. Kako bi se poboljšao efekt delovanja kreme navucite pamučne čarape.

Ako ste u poodmakloj trudnoći ovo nećete moći sami da izvedete.

Rast stopala u trudnoći…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top