Naslovna » Dešavanja » Svetski dan čistih ruku – 15. oktobar

Svetski dan čistih ruku – 15. oktobar

svetski-dan-cistih-ruku

Svetski dan čistih ruku obeležavamo da bi se postiglo povećanje svesti javnosti o značaju i o koristima od pranja ruku. To bi trebalo da podstakne zemlje u svetu da analiziraju običaj pranja ruku svog stanovništva, jer rezultati do sada obavljenih analiza pokazuju da higjenske navike nisu razvijene na potrebnom nivou pa zbog toga Svetski dan čistih ruku treba obeležavati svake godine.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2008. godinu proglasila Međunarodnom godinom sanitacije i Svetski dan čistih ruku je bio centralni događaj u aktivnostima koje su dale podsticaj za mobilizaciju miliona ljudi širom sveta da peru svoje ruke sapunom i da se na taj način unapredi higijenska praksa. Globalna inicijativa „Pranje ruku sapunom“ ima međunarodni karakter, i od 2001. godine uključuje u svoju delatnost brojne svetske organizacije među kojima su široj javnosti najpoznatije UNICEF i Svetska Banka. Prvi put je Svetski dan čistih ruku obeležen 15. oktobra, 2008. godine, kod nas i u celom Svetu.

Glavni cilj ustanovljenog Svetskog dana čistih ruku je razvoj kulture pranja ruku stanovništva, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou.

Israživanja su dokazala da je pranje ruku sapunom jedna od najkorisnijih i sigurno najisplativijih mera sprečavanja bolesti praćenih prolivom i upale pluća, a upravo su te bolesti najodgovornije za umiranje dece do godine dana. Svake godine 3,5 miliona dece u svetu ne dožive svoj prvi rođendan zbog proliva i upale pluća (dijareje i pneumonije). Dakle bez dileme: pranje ruku spašava živote!

Učite svoje dete od najranije dobi da pere ruke pre i posle jela, pre i posle upotrebe toaleta, pri ulasku u kuću, posle igara glinom, plastelinom, vodenim bojicama…

Uprkos tome što je pranje ruku sapunom jedna krajnje jednostavna a spasonosna mera veliki je izazov promovisati jednu abstraktno dobru ideju i pretvoriti je u svakodnevno automatsko praktično ponašanje osobe koje se primenjuje uvek kada je to potrebno – kod kuće, u školi, u kritičnim momentima (posle upotrebe toaleta, pre i posle negovanja bebe, pre pripremanja hrane…) kao i u nekoj drugoj situaciji i okruženju, ali to je ono što se mora raditi u lokalnoj zajednici i širom sveta.

Pranje ruku spašava…!

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top