Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Svetski dan deteta

Svetski dan deteta

Svetski dan deteta ili Međunarodni dan deteta je godišnji međunarodni događaj koji se obeležava od 20.novembra 1989. kada je Generalna skupština UN usvojila Konvenciju o pravima deteta, kao prvi međunarodni dokument (Konvencija o pravima deteta) u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.

svetski-dan-deteta

Svetski dan deteta

Osmišljen je da promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među decom i dobrobit dece u svetu. Ovaj dan se obeležava i da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Deca u Srbiji i dalje žive u atmosferi porasta siromaštva i nasilja, pada kvaliteta obrazovanja, zdravstvene zaštite i manjka sadržaja koji podstiču zdrav razvoj, kreativnost, stvaralaštvo, toleranciju…

Prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike, najugroženija deca su starosti do 13 godina, jer u toj kategoriji je siromašno svako sedmo dete. Među korisnicima socijalne pomoći u Srbiji ima oko 60.000 dece.

Dečiji dodatak po detetu mesečno iznosi 2.659,11 dinara. Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak 8.195,80. Da li četvoročlanoj porodici koja ima ukupna mesečna primanja 32.301,20, dečiji dodatak u iznosu od 5.318,22 za oba deteta može da “prolepša” finansijsku situaciju?
Roditeljski dodatak za prvo dete iznosi 38.046,14 i isplaćuje se u celosti, za drugo dete 6.198,95 u 24 rate, za treće 11.157,60 u 24 rate, za četvrto 14.876,64 u 24 rate.
Učenička stipendija iznosi 5.400,00 dinara u 10 rata, studentska 8.400,00 u 10 rata. Šta reći?  

Svako drugo dete u uzrastu do 14 godina doživelo je neki oblik nasilja u porodici ili u školi, a 13,7 odsto je siromašno.

Svetski dan deteta

Iako su sprovedene značajne sistemske reforme u dečjoj zaštiti, zdravstvenoj zaštiti, inkluzivnom obrazovanju i osnovnom obrazovanju i vaspitanju – one nisu dovoljne i u praksi se ne sprovode dosledno.

Takođe, dostupnost obrazovnih, sportskih, igrovnih i kreativnih sadržaja sve više je komercijalizovana, pa samim tim sve manje dece ima priliku da se dodatno obrazuje i razvija. Za dodatno učenje jezika, bavljenje sportom ili pohađanje neke kreativne radionice potrebno je izdvojiti najmanje 3.000,00 dinara mesečno po detetu. Ako dete ide uz sport na, na primer, strani jezik izdvajanja su 6.000,00 dinara mesečno. Ako imate dvoje, troje ili više dece?!

Svetski dan deteta obeležava se kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top