Naslovna » Dešavanja » Svetski dan srca

Svetski dan srca

Svetski dan srca posvećen prevenciji bolesti srca i krvnih sudova ove godine se obeležava pod sloganom Znanje je moć – čuvaj svoje srce.

svetski-dan-srca

Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok obolevanja i umiranja u celom svetu.

Svake godine u svetu od bolesti srca i krvnih sudova umire više od 17 miliona ljudi, što je svaki treći umrli stanovnik a od toga više od 8 miliona žena.

Od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2010. godine u Srbiji je umrlo 56.448 osoba (25.633 muškaraca i 30.815 žena).

Od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2012. godine u Srbiji su umrle 54.972 osobe (25.307 muškaraca i 29.665 žena).

Svetska federacija za srce upozorava da 82 odsto smrtnih ishoda od bolesti srca i krvnih sudova i više od 60 odsto opterećenja ishemijskom bolešću srca potiče iz nisko i srednje razvijenih zemalja.

Svetski dan srca

Bolesti srca i krvnih sudova u Republici Srbiji 

Bolesti srca i krvnih sudova obuhvataju:

akutna i hronična reumatska bolest srca, bolesti uzrokovane povišenim krvnim pritiskom (hipertenzija), ishemijske bolesti srca (angina pektoris, srčani udar), bolesti krvnih sudova mozga (mali moždani udar, veliki moždani udar) i druge bolesti srca i krvnih sudova. Ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularne bolesti zajedno su vodeći uzroci smrtnosti u ovoj grupi oboljenja.

Od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2010. godine u Srbiji je umrlo 56.448 osoba (25.633 muškaraca i 30.815 žena).

Bolesti srca i krvnih sudova sa učešćem od 54,7% u svim uzrocima smrti vodeći su uzrok umiranja u Srbiji. Žene su češće (54,6%) u odnosu na muškarce (45,4%) umirale od ove grupe bolesti. U Srbiji svakog sata od različitih oblika KVB umre 6 osoba. Svaki osmi umrli od različitih oblika KVB bio je u najproduktivnijim godinama života (25-64 godine), odnosno svaki peti umrli bio je muškog, a svaki 14-ti bio je ženskog pola. Muškarci imaju veći rizik za pojavu bolesti srca i krvnih sudova.

Žene štiti estrogen do menopauze. Posle menopauze rizik se izjednačava. Rizik za nastanak moždanog udara je isti kod muškaraca i kod žena bez obzira na godine starosti.

U periodu od 2001. do 2010. godine stope smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji opale su kod žena za 14%, a kod muškaraca za 16%.

I pored registrovanog pada stope umiranja od svih KVB, Srbija se nalazi u grupi zemalja sa rizikom koji je viši od prosečnog za zemlje Evropskog regiona.

Svetski dan srca

Kao najteži oblik ishemijskih bolesti srca, akutni koronarni sindrom (AKS) vodeći je zdravstveni problem u razvijenim zemljama sveta, a poslednjih nekoliko decenija i u zemljama u razvoju. Akutni koronarni sindrom uključuje akutni infarkt miokarda i nestabilnu anginu pektoris.

U strukturi umiranja od ishemijskih bolesti srca, AKS bio je uzrok smrti kod 54,6% slučajeva u 2010. godini. Posmatrajući strukturu oboljevanja od AKS, infarkt miokarda dijagnostikovan je kod četiri od pet slučajeva, a nestabilna angina pektoris kod svakog petog.

Prema podacima populacionog registra za AKS, u Srbiji je u 2010. godini sa dijagnozom AKS evidentirano 22.078 slučajeva (13.405 muškaraca i 8.673 žena).
Iste godine od ovog sindroma u Srbiji je umrlo 6.600 osoba (3.937 muškaraca i 2.663 žena).

Najznačajniji faktori rizika za pojavu bolesti srca i krvnih sudova

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top