Naslovna » Kultura » Knjige » Tajne – Odiseja

Tajne – Odiseja

tajne

Tajne

Napisala:

Džeklin Vilson

Ilustrovao:

Tihomir Čelanović

Prevela:

Marija Vukosavljević

Zavirite u tajne dnevnike dve devojčice koje dolaze iz različitih svetova, ali čiji se životi u suštini mnogo ne razlikuju. Indija potiče iz bogate, pomalo snobovske porodice, a Dijamanta iz siromašnog ali živopisnog okruženja radničke klase. Obe žive u porodicama razdiranim svađama, obe vole da čitaju, obe čeznu za najboljom drugaricom i obe – pišu dnevnik. Engleska autorka Džeklin Vilson stekla je svetsku slavu i brojne nagrade zahvaljujući daru da zabavno ali bez ulepšavanja piše o stvarnom životu današnje dece i svim mukama odrastanja. U „Tajnama” Vilsonova govori o prijateljstvu koje premošćava jaz između bogatih i siromašnih, i o najvećem bogatstvu u životu, onom koje se meri prijateljima i ljubavlju!

O autorki

Džeklin Vilson je rođena 1945. kao Džeklin Ejtken, u Batu, u Velikoj Britaniji. Počela je da piše veoma rano: svoj prvi „roman” od dvadesetak stranica napisala je sa devet godina. Nije naročito volela školu, pa ju je napustila sa šesnaest godina. Zaposlila se najpre u izdavačkoj kući, zatim je dve godine radila kao novinarka, a onda se konačno posvetila pisanju. Napisala je nekoliko kriminalističkih serijala i brojne predstave koje su se izvodile na Radiju 4, ali su joj tek knjige za mlade donele svetsku slavu i značajne nagrade. Džeklin vodi radionice kreativnog pisanja za decu. I sama strasna čitateljka, u svojoj biblioteci ima preko petnaest hiljada knjiga!
Živi u Kingstonu na Temzi i ima jednu kćer.
Godine 2002. Džeklin Vilson je dodeljen Orden Reda Britanskog carstva za zasluge u obrazovanju u školama, a od 2005. do 2007. nosila je titulu Dečjeg laureata. Tokom svog mandata zalagala se za objavljivanje više knjiga za slepe. Dobila je nekoliko počasnih doktorata. Godine 2008. dobila je i plemićku titulu, pa je sada Dama Reda Britanskog carstva (DBE).
Džeklin Vilson je napisala stotinak knjiga za decu i omladinu, a mnoge od njih su ekranizovane. Dobila je prestižnu Smarties nagradu; nagradu Children’s Book za roman Dvostruka igra (Double act), koji se našao i u užem izboru za Karnegijevu medalju; nagradu Blue Peter po izboru publike za Priču o Trejsi Biker 2002. godine; Gardijanovu nagradu za dečju književnost za roman Ilustrovana mama, koji je 1999. proglašen najboljom knjigom za decu u Velikoj Britaniji.

Knjige Džeklin Vilson govore o savremenoj deci koja se nose sa svakodnevnim problemima, suočena sa smrću ljubimca (The Cat Mummy), razvodom roditelja (The Suitcase Kid) ili njihovom bolešću (Ilustrovana mama). Džeklin Vilson se bavi svim osetljivim temama o kojima roditelji oklevaju da razgovaraju s decom: gubitkom prijatelja, tugom za preminulom drugaricom (Vicky Angel), batinama i bežanjem od kuće (Tajne), homoseksualnošću (Poljubac). Njeni junaci uglavnom potiču iz nekompletnih ili nefunkcionalnih porodica, pa se pored uobičajenih teškoća koje prate odrastanje, suočavaju i sa ozbiljnijim problemima.
Džeklin Vilson najčešće piše u prvom licu, tonom kojim bi se dete poveravalo svojim vršnjacima, zbog čega se mladi čitaoci lako identifikuju s njenim junacima. Zahvaljujući retkom daru da o ozbiljnim životnim temama pripoveda zabavno i bez tračka sentimentalnosti, bez pridikovanja i s nesvakidašnjim razumevanjem dece, njihovog načina života i problema koji ih okupiraju, Džeklin Vilson je postala jedan od najomiljenijih pisaca za mlade na planeti.

U Tajnama Vilsonova obrađuje teme oko kojih se vrte životi svih devojčica predtinejdžerskog uzrasta: najbolje drugarice, tajne, dnevnici, neslaganje s roditeljima i primamljiva različitost tuđih porodica. Džeklin Vilson je i kroz ovu priču dotakla nekoliko škakljivih i problematičnih strana savremenog života: socijalne razlike i rasturene porodice. Dijamanta i Indija su devojčice sa suprotnih krajeva društvene lestvice. Dijamanta potiče iz siromašnog ali živopisnog okruženja radničke klase, koja govori slengom, ide u državne škole i živi od socijalne pomoći. Indija dolazi iz veoma bogate, snobovske porodice, iz naselja s luksuznim vilama i privatne škole. Urpkos naizgled velikim razlikama, njihov život je veoma sličan: nijedna se ne uklapa u školi, nemaju prijatelje, njihove porodice razdiru konstantne svađe, obe vole da čitaju i obe – pišu dnevnik. Tako su njihove dogodovštine ispričane naizmeničnim uvidom u njihove dnevnike.
Dijamanta živi s veoma mladom mamom i očuhom siledžijom, Terijem, koji ih tuče. Kad je Teri udari opasačem i raseče joj čelo, ostavljajući joj dubok ožiljak, Dijamantina nana odvodi devojčicu u svoj stan u siromašnom naselju. Dijamanta uživa kod nane, u društvu ujaka i tetki tinejdžera, premda i dalje ima košmare s Terijem. Indija živi okružena bogatstvom ali u jednako nefunkcionalnoj porodici. Njen otac je biznismen koji voli piće i mlade devojke, a njena majka je anoreksična, stroga dizajnerka odeće koja se, izgleda, stidi svoje debele ćerke. Indija nalazi utehu čitajući stalno iznova Dnevnik Ane Frank. Dijamanta i Indija se slučajno upoznaju i vrlo brzo se zbliže. Indija je oduševljena šarmantnom, opuštenom i veselom porodicom Dijamantine nane, a Dijamanta luksuznim Indijinim životom. Njihovo prijateljstvo postaje jedina svetla tačka u vrtlogu ružnih stvari koje im se dešavaju. Kad majka i očuh pokušaju da je na silu odvedu od nane, Dijamanta beži od kuće. Indija će iskoristiti to što u njenoj porodici niko ne obraća pažnju na nju da sakrije odbeglu drugaricu na tavanu. Dok Dijamanta čita Dnevnik Ane Frank i sve se više identifikuje s njom, Indija uživa u prilici da se brine o njoj kao o „pravoj Ani Frank”. Ispod tavana, Indijina porodica se raspada. Razmišljajući o roditeljima, Indija zaključuje da je vrlo teško odrediti da li je neko dobar ili loš roditelj, jer i oni najbolji ponekad ispadnu loši, kao što loši roditelji ponekad umeju da budu dobri. Iako nije sve baš onako kako su dve drugarice priželjkivale, život ide dalje a pred njima je još mnogo divnih stvari, kao što su ljubav i prijateljstvo, na primer.
Tajne su omiljena knjiga mnogih devojčica širom sveta, koje u njoj prepoznaju sebe i svoje vršnjakinje. Svoju popularnost duguju hrabrosti Džeklin Vilson da bez ulepšavanja piše o stvarnom životu današnjih devojčica i svim mukama odrastanja, ali i tome što čitaocima pružaju priliku da bez griže savesti zavire u tuđe tajne dnevnike

Izdavač Odiseja

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top