Naslovna » Kultura » Knjige » Žurke u pidžamama – Odiseja

Žurke u pidžamama – Odiseja

zurka-u-pidzamama

Žurke u pidžamama

Napisala:

Džeklin Vilson

Ilustrovao:

Tihomir Čelanović

Prevela:

Marija Vukosavljević

Ruža je nova devojčica u školi, a kao što svi znaju, to uopšte nije lako: samo ona još nema najbolju drugaricu. Upala je u društvo devojčica sa cvetnim imenima i njih pet su napravile tajni klub koji se zove, nikad nećeš pogoditi – CVETIĆI. Svaka od njih pravi žurku u pidžamama za svoj rođendan, i svaka se trudi da ga proslavi što neobičnije i zanimljivije. Ruža se raduje svom rođendanu, ali strepi od susreta novih drugarica sa njenom sestrom Majom, koja je po mnogo čemu posebna. Kako će se prema njoj ponašati razmažena opasnica Rada? Hoće li je nove drugarice prihvatiti? Najvažnije od svega, kako će se snaći Jasmina, za koju bi volela da joj postane najbolja drugarica.

O autorki

Pišući predivne knjige za decu, Džeklin Vilson je stekla milione obožavatelja širom planete, pregršt značajnih nagrada i plemićku titulu.

Rođena je u engleskom gradiću Batu 1945. godine. Školu nije mnogo volela, pa ju je napustila sa šesnaest godina. Ali je knjige obožavala od malih nogu. Prvi roman od dvadesetak stranica napisala je sa devet godina i od tada nije prestala da piše. Do danas je iz njenog pera izašlo više od stotinu knjiga za decu i omladinu, brojne predstave za pozorište i radio-drame. Njene najpoznatije knjige su Ilustrovana mama (koja je proglašena najboljom knjigom za decu u Velikoj Britaniji 2000, a 2002. godine osvojila je prestižnu Gardijanovu nagradu), Priča o Trejsi Biker (koja je osvojila nagradu Blue Peter 2002), kao i tri nastavka o doživljajima iste junakinje, zatim Tajne, Žurke u pidžamama i serijal knjiga za tinejdžerke – Devojke. Džeklin vodi i radionice kreativnog pisanja za decu, a u slobodno vreme čita. Ima ćerku i živi u Kingstonu na Temzi.

Romani Džeklin Vilson bave se odrastanjem u savremenom svetu, svakodnevnim problemima, radostima i željama današnje dece. Centralne teme su porodica i prijateljstvo. Kako junaci Džeklin Vilson često potiču iz nekompletnih porodica, to im dodatno otežava detinjstvo. Njene knjige napisane su uglavnom u prvom licu, s tačke gledišta junaka, tonom kojim bi se dete poveravalo svojim vršnjacima. Bez straha i s razumevanjem, Džeklin često govori i o osetljivim temama o kojima odrasli obično oklevaju da razgovaraju s decom: o razvodu i bolesti roditelja, o gubitku drugarice ili kućnog ljubimca, o batinama i bežanju od kuće, o odrastanju uz sestru sa specijalnim potrebama, o prvom zaljubljivanju i neuzvraćenoj ljubavi, preteranom držanju dijete i tako dalje. Zahvaljujući retkom daru da o takvim ozbiljnim temama pripoveda zabavno i s nesvakidašnjim razumevanjem mladih, Džeklin Vilson je postala prava zvezda svetskog stvaralaštva za decu.

Žurke u pidžmama govore o onim sitnim ali beskrajno važnim nesigurnostima kroz koje svako dete prolazi: kako se uklopiti u školu i steći drugarice. Ruža ima stariju sestru Maju koja je dete sa posebnim potrebama, što neka neosetljiva deca koriste kao povod da im se rugaju. Kad je Maja krenula u specijalnu školu, preselili su se, pa je i Ruža morala da promeni školu. Novoj devojčici u školi nikad nije lako, jer tamo svi već imaju najbolju drugaricu ili druga. Ruža najviše na svetu želi da joj Jasmina postane najbolja drugarica, ali se ona druži s bezobraznom i prgavom Radom, koja kinji sve druge devojčice i jedina se protivi tome da Ružu prime u svoje društvance. Pet devojčica proslavlja rođendane praveći žurku u pidžamama i svaka se trudi da njena bude što zabavnija. Ruža neopisivo uživa u pidžama žurkama, ali joj Rada često pokvari provod. Ljupka, maštovita i brižna, Ruža će uspeti da izađe na kraj s Radom i da učvrsti nova drugarstva. U tome će joj mnogo pomoći i ljubav prema sestri Maji, koja je izvor njenog straha i snage istovremeno. Ovom jednostavnom pričom Džeklin Vilson govori o potrebi svakoga od nas da bude prihvaćen i voljen, i velikoj snazi koja dolazi iz ljubavi.

Čitajte knjige Džeklin Vilson, zato što su zanimljive, pametne, tople i smešne, kakve najbolje knjige za decu i treba da budu.

Izdavač Odiseja

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top