Naslovna » Kultura » Knjige » Tandrčak – Dejvid Vilijams

Tandrčak – Dejvid Vilijams

Tandrčak

Mira Dobrica je vrlo… zahtevna! Nezajažljiva! Uvek hoće još! Svega još!

Mira ima devet godina. Ima roditelje bibliotekare. Fine, tihe, ljubazne ljude. Nema blagonaklon karakter. Uvek želi još svega i nezasita je u svojim prohtevima. Razmažena. A kad nije po njenom, onda je glasna. Vrlo, vrlo glasna.

Kako je Mira rasla, roditelji su mislili da je njeno ponašanje prolazno. Da se može pripisati fazi. Pa je prva godina bila bezobrazna. Druga užasna. Treća nepodnošljiva. Nakon zastrašujuće četvrte, strašne pete i grozne šeste, došle su prkosna sedma i nečuvena osma, potom i razgalamljena deveta. To je čas kad upoznajemo Miru.

Mirina mama je stidljiva, tiha i ljubazna gospođa, a tata je dobar i jednako ljubazan. Oboje vole poeziju i, naravno, Miru. Oboje rade u istoj biblioteci u čijim će podrumima pronaći jedinstvenu knjigu. Jednu i jedinu na svetu. Ona će im biti od velike pomoći u ispunjavanju jedne Mirine neobične želje.

Roditelji, kao roditelji, sve će učiniti za ćerku. Ispuniće joj svaku želju. I onda kada pretera u zahtevima, ni onda se neće povući, nego joj udovoljiti. A pogotovo kada joj je rođendan.

Mira poseduje nebrojeno mnogo stvari i nijednu knjigu. Što je krajnje čudno, s obzirom na zanimanje njenih roditelja. Njih smatra dosadnim, uprkos činjenici da su oni bibliotekari. I uprkos činjenici da poseduje sve stvari koje poseduje, želeće još. Samo… problem je što Mira ne zna šta je to još. Šta želi. A rođendan joj je, kako rekosmo.

I tako je Mira poželela tandrčka. Šta je tandrčak? Ko je tandrčak? Da li tandrčak postoji? Ako postoji, kako da ga Marta i Moris pronađu? Odgovore moraju da potraže najpre u biblioteci, a potom i u najdubljoj, najmračnijoj, najdžunglastijoj džungli.

U tu džunglu niko nikad nije zašao. Sem, možda, onog ko je napisao onu jedinstvenu knjigu na svetu. Sledeći uputstva iz knjige, Moris će upasti u neponovljive avanture.

Čitajući ovu knjigu, budite deo njih.

Dejvid Valijams je o knjizi Tandrčak rekao: „Napisao sam ovu knjigu sa jednom jedinom željom – da nasmejem čitaoce i ništa više. Mislim da je ovo moja najsmešnija knjiga i nadam se da će privući mlade čitaoce, a posebno one koji u čitanju ne uživaju, bilo gde u svetu.ˮ

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top