Naslovna » Aktuelno » Učeničke stipendije 2019/2020

Učeničke stipendije 2019/2020

Učeničke stipendije 2019/2020 za učenike srednjih škola čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su prvi put upisani u određeni razred u tekućoj školskoj godini, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji stalno postižu odličan uspeh u učenju i vladanju i čiji roditelj ili staratelj ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

ucenicke-stipendije

 

Na osnovu člana 11. stav 6. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o učeničkom i studentskom standardu („Službeni glasnik RS”, br. 18/10, 55/13, 27/18 i 10/19), člana 20. stav 1. Pravilnika o učeničkim i studentskim kreditima i stipendijama („Službeni glasnik RS”, broj 36/19), i Rešenja broj: 670-01-111/2019-05 od 28.05.2019. godine
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisuje

KONKURS ZA DODELU UČENIČKIH STIPENDIJA UČENICIMA SREDNjIH ŠKOLA U REPUBLICI SRBIJI ZA ŠKOLSKU 2019/2020. GODINU

I USLOVI ZA DODELU UČENIČKIH STIPENDIJA…>>

II POTREBNA DOKUMENTA…>>

III ROK ZA PODNOŠENjE DOKUMENATA…>>

IV KRITERIJUMI ZA UTVRĐIVANjE REDOSLEDA KANDIDATA…>>

V POSTUPAK…>>

VI ISPLATA STIPENDIJE…>>

VII KONKURSNI OBRASCI…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

28 komentari

 1. Da li neko moze da mi kaze da li mu je isplacen novac od stipendije?
  Ja vec 10 dana idem u banku i kazu mi da pare nisu legle, a cuo sam da su isplate pocele, sta se desava?

 2. kako ide sa tim uplatama stipendija? dete koje je ulozilo zalbu i odobrena joj, u utorak otvori racun i uplata joj legla u sredu. deca kojoj je stipendija odobrena u prvom krugu otvorila odma racun njima jos uvek nije legla uplata

 3. Danas 29.01.2015. saznajem da je objavljena rang lista i da mi je dete odbijeno. Uspeh zadovoljava, socijalni status takođe plus dete je invalid, dokumentacija uredna i kompletna a odbijen zbog ocene koja istina za desetu ispod kriterijuma ali ako se gleda pripadnost “osetljivim” grupama i taj kriterijum je zadovoljen. Rang lista nije istaknuta u školi, sajt nemaju a pošto je dete invalid dovodim ga i odvodim iz škole svakodnevno, gimnazija ima 3 i slovima tri odeljenja sa ukupno ne više od 80 đaka, interesovao sam se svakodnevno i na kraju evo šta se desi: rok za žalbu istekao davno, mi razočarani i oštećeni i žestoko revoltirani, besni bre!

  • Da li mi mozete reci kako ste saznali rezultate rang liste? Bila sam u skoli, oni kazu da jos nisu poznati, a na internetu ne mogu da nadjem. Hvala.

 4. Aleksa Kijanovic

  Neverovatno. Stigli su konacni rezultati. Prosle god mi je odobrena stipendija posle zalbe kad mi je falilo 0.03 poena a ove godine je odbijena kad mi je falilo 0.01 poen a pritom sam prosle godine u zalbi napisao 5 razloga a ove godine sam dodao jos 2 i odbijen. Nigde logike. SRAMOTA

 5. Počela je isplata! Većina zalbi je odbijena.

 6. Prvo je trebalo prva uplata da bude krajem decembra, pa onda pocetkom drugog polugodista, a sad su odlozili do kraja januara.
  Pa na sta ovo lici?
  Od meseca do meseca.

 7. Ne mogu a da ne prokomentarisem. Vecina porodica ima prosek primanja 0,00. E tu ispastaju roditelji ciji je prosek stvarno toliki. Mnogi od njih su privatnici i voze besna kola, imaju lokale i ko zna sta jos. Podneli zahtev detetu za stipendiju i dete dobilo, jer je prosek primanja 0,00. Radnje se vode na bake i deke, tako jadni roditelji nemaju primanja. E zbog takvih ne dobije onaj kome stvarno treba.

 8. Ja sam ucenica 4. razreda gimnazije i prvi put sam ove godine dobila stipendiju, iako sam bila vukovac u osnovnoj, a u srednjoj sam svaku godinu zavrsavala prosekom 5.00. Primanja po clanu porodice su oko 23.000, kao sto su bila i tokom 2. i 3. razreda, medjutim povecava se broj bodova zavrsetkom, odnosno upisivanjem svakog sledeceg razreda. Bodovanje je, dakle, tako koncipirano da se vecina bodova dobija na osnovu upisanog razreda, a materijalno stanje je na drugom mestu. Pretpostavljam da je to zbog upisivanja fakulteta i dodatnih izdataka koji su potrebni maturantima. Uglavnom, vecina stipendija padaju u ruke odlicnih maturanata, trecaka sa losijim stanjem i drugaka sa vrlo losim materijalnim stanjem (0 din primanja). Toliko.

 9. Danas su i u mojoj skoli (medicinska skola dr Milenko Hadzic) u Nisu stigli rezulatati. Moje ime ga nema ni u primljene ni u ne primljene a ni u one koji nisu podneli potpunu dokumentaciju. Inace prosek mi je 4.8 a primanja moje porodice po clanu su 0 din. Nadlezni u mojoj skoli ne znaju o cemu je rec jer im je stigao spisak iz Beograda, tako da ne znam sad sta da radim a ta stipendija mi jako znaci…

 10. Ja samo zelim da se rang lista objavi i na sajtu kako niko od nas ne bi bio uskracen za stvarne i validne rezultate. Takodje mi nije jasno kako da niko od dece iz osetljive grupe sa jednim roditeljem i primanjima od 2.650 din. po osobi nisu dobili stipendije

 11. Моја ћерка је данас прочитала резултате за стипендије у гимназији Урош Предић у Панчеву.
  Њој НИЈЕ одобрена стипендија, иако је просек оцена већи од 4,50.. И просек примања породице износи око 8000 дин. по члану, а са смањењем од 10% супругине плате, сада износи још мање.
  Што значи, плата супруге је у тренутку конкурисања износила око 35.000, а сада износи око 31.000.
  А деца која имају просек примања 36.000 дин. у породици су добила стипендију, а моје дете чији је просек око 8.000, НИЈЕ добило стипендију.
  Морам да напоменем, да сам ја као отац незапослен, а деци којој је одобрена стипендија, родитељи раде у другим школама у Панчеву, као учитељи, наставници и слично…
  Да ли то значи, да су деца ПРОСВЕТНИХ радника у ПОВЛАШЋЕНОМ положају, у односу на сву осталу децу, чији родитељи НИСУ запослени у ПРОСВЕТИ????
  А о ароганцији и безобразлуку правника који раде у гимназији Урош Предић у Панчеву, боље да не говорим.

  • Postovani roditelji, razumem vase negodovanje, ali smatram da niste u pravu. Mojoj cerki je odobrena stipendija, osnovnu skolu je zavrsila prosekom 5,00 i to kao djak generacije, ja imam platu od 21.000, i samohrana sam majka. Sigurno se negde potkrala neka greska sto se da i ispraviti, ali stipendije su sigurno podeljene posteno onom ko ih zasluzuje. Pozdrav!

  • Ja sam ucenik Gimnazijie u Paracinu i imam prosek preko 4,50 i prosek primanja po clanu porodice su 0,00 dinara, a neki od kandidata koji su dobili imaju po clanu porodice i preko 25.000 dinara, tako da u ovoj drzavi je sve moguce i sve nemoguce, tako da nemojte se nervirati.

 12. Ni meni nije jasno zašto dete koji je bilo 4,7 ili nije dobilo stipendiju kad je jedan od roditelja nezaposleno, u porodici su dvoje dece koje se školuju i žive od jedne minimalne plate, ili dete čiji je prosek bio 4,8 porodica od pet članova jedan od roditelja radi i školuju troje dece. A neki čiji je mesečni priliv novaca oko 100.000 bez problema su dobili stipendiju. Izgleda da će biti tako ko je bogat taj će imati još više a ko siromašan još manje i deca bogatih bez obzira da li su glupa će se moći školovati a deca siromašnih iako su pametna i vredna neće moći.

  • Moja ćerka ima prosek 5.00 a prosečna primanja po članu su 5300. Ima nas 6 članova u porodici, dva učenika. Suprug ne radi. Ali nije dobila stipendiju. Zato mi i nije jasno kako se i šta računa za te bodove jer je neko ko ima veći prihod po članu i manji prosek dobio.

  • Tako je u Bajinoj Bašti dobila su deca stipendiju poznatih privatnika koji zaista dobro posluju, primanja su im 0 din. ali štaš kad niko ne proverava… od čega žive kad su primanja 0 din.

 13. Meni stvarno nisu jasni rezultati konkursa. Koliko sam shvatila učenici prvih razreda srednjih škola nisu ni trebali da konkurišu jer očigledno za njih ovaj konkurs ne važi, bar je tako u srednjoj školi u koju ide moje dete. Naravno kao i uvek ko gubi ima pravo da se ljuti ali ako neko treba da ima određen broj bodva i dobije stipendiju zašto i neko drugi ko ima isti broj bodova ne dobije?inače rezultati su objavljeni u srednjim školama

 14. Nista meni nije jasno kako su skole dobile rezultate a da tih istih rezultata nema na sajtu? A neke skole nisu dobile, kako sad to?

 15. Objavili su u skoli listu ali pokusavam videti to i na ovom sajtu al nema. Problem je sto je opet doslo do istih gresaka kao i prosle godine a zivo me interesuje ko to gresi skola ili ministarstvo. U pitanju je skola na teritoriji Loznice

 16. Napokon dugo ocekivani rezultati za dodelu stipendija su objavljeni, veliko hvala. E sad molim strucne da mi opbjasne kako je moguce da vec dve godine zaredom bude greskom upisan prosek manji od onog sto ucenik ima. Ko to gresi… skola ili ministarstvo posto skola kaze da je to do greske ministarstva. Da li je moguce da Ministarstvo gresi? Da li je moguce da ima slucajeva gde je ucenik sa 5,0 prosekom odbijen, da ucenik ima 4,nesto prosek a vodi mu se 3,85 ili cak da ucenik koji je konkurisao njegovog imena uopste i nema ni na delu primljenih ni delu odbijenih ucenika. E pa sad molim ja Vas lepo posto ste Vi strucniji i efikasniji da mi odgovorite ko to gresi a ja znam sta dalje raditi jel ovako vise ne ide!!!

 17. Da li mi možete malo pojasniti kriterijum za određivanje kanditata koji su dobili stipendije pošto mi zaista nije jasno?

 18. Decembar će i proći a od stipendija ništa. Ovakvu neažurnost i neodgovornost ni najgora vlast dosad nije imala.

 19. Vec je dosla polovina decembra, kad ce se vise to saznati???!!!

 20. Da li moze da se zna da li je dobijena stipendija preko interneta posto u skoli ne pise nista?

Scroll To Top