Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Aktuelno » Udruženje pedijatara Srbije: Preti nam nova epidemija, za decu opasnija nego korona

Udruženje pedijatara Srbije: Preti nam nova epidemija, za decu opasnija nego korona

Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je danas da smanjenje stope obuhvata dece obaveznom vakcinacijom tokom pandemije koronavirusa preti da izazove epidemiju morbila i novu ozbiljnu zdravstvenu krizu, i ugrozi živote dece u većoj meri nego korona.
To udruženje je navelo da je stopa obavezne vakcinacije u Srbiji opala za 25 do 30 odsto i upozorilo da deca, zbog potencijalne epidemije morbila, mogu postati najveća kolateralna šteta pandemije korona virusa.

– Postoji ozbiljan rizik da ako se ovaj trend nastavi, tokom epidemije kovid19 imamo epidemiju bolesti poput morbila. Ovo bi bio tragičan poraz javnog zdravstva i medicinske struke uopšte u Srbiji, i nedopustiva regresija – dodaje se u saopštenju.
Predsednik tog udruženja Georgios Konstantinidis je ukazao da su morbile visoko zarazna bolest i da svaki obuhvat vakcinacijom manji od 95 odsto predstavlja veliki rizik za izbijanje epidemije.

– U ovom trenutku smo relativno zaštićeni merama i smanjenih kontakata zbog kovid19 pandemije i smanjenom cirkulacijom svih uzročnika zaraznih bolesti u svim kategorijama stanovništva, pa i među decom – ocenio je on i upozorio da se situacija pogoršava sa dužinom trajanja pandemije i smanjenjem broja imunizovane dece, a poseban rizik biće otvaranje vrtića i škola u punom obimu.

Izvor: 021.rs

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top