Naslovna » Ishrana » Recepti » Slano » Uskršnja hrana iz svih delova sveta

Uskršnja hrana iz svih delova sveta

 

Za vreme praznika u mnogim domovima se spremaju jela koja su tradicionalno na meniju godinama… sarma, ruska salata, pečenje, razne sezonske salate i torte. Predstavljamo Vam tradicionalnu uskršnju hranu iz drugih kultura. Možda ćete poželeti da proširite vidike i isprobate nešto novo!

1. Gabana – Italija

Za vreme uskršnjih praznika, u Italiji, tradicionalno se priprema Gabana. Ovaj tradicionalni praznični italijanski hleb potiče iz Natisone Vallei severa Venecije. To je slatki hleb ispunjen orasima, suvim grožđem, čokoladom i slatkim vinom. Priprema se za Uskrs, Božič i venčanja.

2. Jagnjetina- Francuska

Za mnoge porodice u Francuskoj, jagnjetina se služi kao glavno jelo za Uskrs. Iako to nije uvek slučaj, mnoge porodice i dalje poštuju tradiciju pravljenjem umaka od jagnjetine. Uskršnji obrok traje dugo, uživa se u vinu i najrazličitijim vrstama sireva. Ukoliko želite da proslavite Uskrs u francuskom stilu, morate da nabavite sireve, kvalitetno vino i najfiniju čokoladu koja se služi kao desert.

3. Advokat – Holandija

Dakle Advokat je kremasti liker napravljen od žumanceta, rakije i šećera. To možda ne zvuči baš privlačno, ali kada mislite o tome kao o kremastom puding desertu, mnogo privlačnije zvuči. Ovo je krem u kome se tradicionalno uživa u Holandiji tokom Uskrsa.

4. Capirotada – Meksiko

Sve zemlje imaju svoje uskršnje tradicije i Meksiko nije izuzetak. Meksikanci proslavljaju Uskrs na drugačiji način, obično u festivalskom stilu sa uličnim karnevalima. Tradicionalno se priprema meksički sir. Ovaj tradicionalni sir je napravljen od jaja, mleka, šećera, vanile i muškatnog oraščića. Capirotada je meksički desert koji se služio tokom posta. To je u osnovi puding – hleb koji je napravljen od hleba, mleka, sira, maslaca, suvog grožđa, kikirikija i preliven sirupom od cimeta i žutog šećera.

 

5. Torta Pasqualina – Argentina

Torta Pasqualina je italijanska pita sa spanaćem. Ovo jelo se tradicionalno priprema u Argentini za vreme Uskrsa, pogotovo tokom Velikog posta kada se ne jede meso. U zeljanici se stavlja jaje koje se u rerni pretvara u tvrdo kuvano jaje.

6. Hornazo – španska tradicija

Hornazo je španski uskršnji hleb koji je ispunjen mesom, obično svinjskom pečenicom i kobasicama i tvrdo kuvanim jajima. Dolazi iz Salamanka i Avila pokrajine u Španiji.

7. Lepinja i sir – Jamajka

Za vreme uskršnjih praznika tradicija nalaže – lepinju i sir. Na Jamajci se ovo jede tokom cele godine, ali je nekako posebna za vreme Uskrsa. Lepinja je tamno braon boje, začinjena i jede se sa sirom i čađom mleka.

8. Mämmi – Finland

Mammi je finski puding nalik desertu i služi se prvenstveno tokom uskršnje sezone. Ovaj desert je zaista jedinstvenog ukusa. Priprema se od vode, ražanog brašna, soli i narandže. Priprema se dugo, a pre konzumiranja stoji nekoliko dana u posudama od breze. Služi se kao krem, a neki ljudi ga zaslade šećerom, jer nije posebno sladak desert.

9. Tsoureki – Grčka

Kao da crvenea jaja nisu dovoljna, grčki Uskrs nije potpun bez Tsoureki, slatkog hleb-kolača sa crvenim jajetom koje je ušuškano u njega za dekoraciju. Grci ga kupuju ili spremaju, jer je to deo njihovog nasleđa. Tsoureki se obično priprema u Svetoj Nedelji, kada domaćice pripremaju svečanu trpezu za Uskrs.

10. Babka – Ukrajina

Babka je ukrajinski uskršnji hleb nalik našem slavskom kolaču. Peče se u visokim kalupima, nalik je torti i veoma je ukusan.

Pogledajte još i recept za Ruski Uskršnji kolač-

https://roditeljsrbija.com/kulic-ruski-uskrsnji-kolac/

Uskršnje predjelo-

https://roditeljsrbija.com/uskrsnje-predjelo/

Uskršnji hleb-

https://roditeljsrbija.com/uskrsnji-hleb/

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top