Naslovna » Beba » Bolesti i poremećaji » Varičele

Varičele

ovcije_boginjeVaričele – Ovčije boginje su virusna, jako zarazna bolest sa ospom koja izbija u dva – tri naleta. Od ove bolesti najčešče oboljevaju deca.

Bolest je laka. Izuzetak čini komplikacija ove bolesti, encefalitis, koja može da ostavi trajne posledice.

Uzrok bolesti je virus. Virus je neotporan u spoljašnjoj sredini pa je izvor zaraze  obolelo dete. Virus se nalazi u njegovom grlu, krvi i ospama.

Dete je zarazno dan dva pre nego što se pojavi ospa i dok počnu poslednje ospe da se sasušuju. Ako vaše dete ide u vrtć, a boginje su se pojavile u njegovoj grupi, nadajte se da će koža vašeg deteta dobiti “tačkasti dezen”.

Bolest traje dve tri nedelje i obično prolazi bez težih posledica. Četrnaest do osamnaest dana od ulaska virusa traje period inkubacje. Posle tog perioda bolest počinje da se ispoljava. Dete ima blagu glavobolju, slabost, muku, a nekad i malo povišenu temperaturu. Na mekom nepcu i sluzokoži usne duplje može da se vidi vezikula (plihčić) koja brzo pukne i ostaje afta (ranica) koja boli pri gutanju. Ovi znaci su tako blagi da se često previde.

Ospice se prvo vide kao ružičaste makule (mrljice). Kroz nekoliko časova one se ispupče. To su vezikule (plihčići) koje se nalaze na samoj površini kože i liče na kapi rose prosute po koži. Vezikule su ovalne, nežne i lako prsnu. Izbijanje vezikula je praćeno svrabom. Treba sprečavati dete da se češe, jer ako to čini može da dođe do infekcije i da na mestu gde je bila ospa ostane ožiljak. Ospice su ispunjene bistrom tečnošću, koja  postaje zamućena, a zatim gnojava. Već sutradan vezikula se smežurava i javlja se krastica (krusta). Ova promena od makule do kruste traje dva do četiri dana.

Temperatura…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top