Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Vežbe sa decom svih uzrasta

Vežbe sa decom svih uzrasta

 

Deca mogu biti odlični partneri za vežbanje: Kako vežbati sa decom svih uzrasta?

Znamo. Uz posao, kuću, obaveze i decu, teško je naći vremena za vežbanje. Ali gde postoji volja, postoji i vremena i prostora. Dobra stvar kod vežbanja je ta da se u njega mogu uključiti i deca. Štaviše, oni mogu postati vaši idealni par za telesne aktivnosti i vaši glavni motivatori. Vežbanje može postati vaša regularna zajednička aktivnost u kojoj će biti puno smeha, zabave i povezivanja. A nakon vežbanja svi zajedno ćete uživati u onom dobrom osećaju zdravog umora.

Ključno kod vežbanja s djecom je biti kreativan, fleksibilan i pronaći načina da u vežbe uključite i decu.

Randi Zinn, osnivačica projekta BeyondMom.com koji pomaže mamama nakon porođajada ponovo aktiviraju um i telo, dala je neke savete kako vežbati sa decom svih uzrasta.

Vežbanje s bebama

U ovoj periodu beba, naravno, ne može da radi vežbe koje vi radite, ali s obzirom na to da je fascinirana svakim pokretom koji napravite, beba će voleti da Vas posmatra kako se istežete i radite jednostavne vežbe. Možda će čak pokušati i da Vas oponaša. Stoga stavite mekanu prostirku na tepih i na nju položite bebu. Dok se beba igra i istražuje svoje ručice i nožice, vi možete pored nje raditi čučnjeve, istezanja, plankove i druge vežbe na podu i prostirci.

Ako je to nemoguće jer je vaša beba preaktivna ili plačljiva i ne voli  sama da se  igra i posmatra vas, uvek možete uzeti bebu u nosiljku i ići u duge šetnje. Jedan sat hoda je otprilike 4 km, ali  ako imate snage i volje za još uživajte u ovoj vrsti zdrave aktivnosti dok vaša beba spava u nosiljci ili uživa u posmatranju okoline. Ako vam je beba preteška, isti efekat hodanja postićinćete i sa bebom u kolicima, ali će vaše telo biti manje opterećeno težinom.

Vežbanje s decom od 2 do 6 godina

Nakon što dete prohoda i postane stabilno na svojim nožicama, imaće  puno energije i stalno će biti u pokretu. U tom uzrastu dete je više zainteresovano za istraživanje svoje okoline i teško se fokusira na jednu stvar, pa će vežbanje s detetom biti još veći izazov. Stoga je lakše prilagoditi se detetu. Pratite urođenu želju deteta da trči, penje se, pleše i valja po podu. Imitirajte ga i radite te iste stvari. To je slobodno i nestruktusisano vežbanje, ali itekako ćete se oznojiti i naprezati kada se stavite u cipele svog malog istraživača.

Možda najjednostavnija aktivnost u kojoj možete zajedno učestvovati je ples. Stavite omiljenu plesnu muziku i pokažite svom mališanu svoje omiljene pokrete – čučnjeve, ruke u vis, vrtenje kukovima, dizanje nogu i sl. Vežbanje kroz ples možete “razbiti” u nekoliko serija po 5-10 minuta, uz kratke pauze, jer ćete tako lakše animirati malo dete kojem pažnja  ne može duže biti na jednoj aktivnosti. Jednostavno se uskladite i uživajte u najprirodnijoj aktivnosti koja je izvrsna za sve mišiće u telu – plesu.

Vežbanje s decom od 7 do 11 godina

Školarci već mogu da razumeju šta je vežbanje, zašto vežbamo i zašto je to dobro za naše zdravlje. Vežbanje sada može postati planirana aktivnost uvrštena u vašu porodičnu rutinu. Osim vežbanja i plesanja kod kuće, dete ovog uzrasta možete voditi u duge šetnje, planinarenja, vožnju biciklima ili plivanje. Možete zajedno igrati badminton, bacati frizbi, igrati se sa loptom i mnoge druge zabavne porodične aktivnosti.

Isto tako, možete detetu prepustiti da uči i vodi vas, neka on bude vaš trener na način da vam pokaže sve vežbe koje radi u školi na fizičkom ili u sportskom klubu ako trenira neki sport. Deca vole osećaj da su ravnopravna i da se njihove veštine uvažavaju, pa će uživati u vežbanju u kom oni mogu pokazati šta znaju.

Vežbanje s tinejdžerima

U ovojm uzrastu dete ulazi u pubertet i verovatno će radije vežbati i trenirati u nekom klubu, u školi i sa svojim vršnjacima, ali to ne znači da ga ne možete i dalje uključivati u svoje aktivnosti. Ako trčite, pozovite svog tinejdžera  da vam se pridruži. Isto važi i za vožnju biciklom, hodanje, planinarenje i druge aktivnosti na otvorenom. U pauzama možete razgovarati i graditi svoje prijateljstvo.

A ako mislite da vaš pubertetlija neće želeti da sa vama radi nešto tako luckasto i bleskasto kao što je plesanje po stanu ili kući, ne znači da ne trebate probati. Mama i tata koji plešu po dnevnoj sobi na muziku iz svoje mladosti nisu uopšte cool, ali ples je zarazan i možda se iznenadite kad vam se vaš tinejdžer  ipak pridruži, jer je sve zajedno toliko zabavno i detinjasto, da jednostavno ne može biti loše.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top