Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Deca » Deca » Borba sa koncentracijom

Borba sa koncentracijom

borba-sa-koncentracijom

Nedostatak koncentracije kod dece je toliko uobičajen, a detetu je teže  da se fokusira jer često ono što se dešava u detetovom umu je daleko interesantnije nego učenje.

Deca takođe pate od “selektivne” koncentracije. Da li ste ikada pokušali da razgovarate sa svojim detetom kada je njihov omiljeni crtani na TV-u? Često su toliko zaokupljeni, do te mere da vas neće čak ni ne čuju.

Međutim, ako pozovete dete na večeru dok radi neki zadatak za školu, biće za stolom pre nego što završite rečenicu!

Iako poboljšanje koncentracije deteta može izgledati kao težak zadatak, možete probati sa nekoliko jednostavnih saveta, i to :

1.Prvo, odredite mesto gde će vaše dete učiti. Napravite ovo mesto ugodno mestu za svoje dete da provede svoje vreme, pružite im sto i udobnu stolicu.

Objasnićete jasno da je to mesto za učenje tako što blizu tog mesta nema ništa što bi ih moglo dekoncentrisati napr. TV ili igračke, u blizini.

Uverite se da je ovo mesto čisto i uredno i da se knjige nakon upotrebe, tako da ne ostane nered.

  1. Naučite svoje dete kako da pravilno sedi kada uči, ako se uspravi a ono će se i usresredi na učenje I raditi na mentalnoj koncentraciji.
  2. Pre nego što vaše dete započne učenje, uverite se imaju do 15 minuta vremena da bi “očistili” misli, jer je teško isključiti sve ostalo što se dogodilo tokom prethodnog perioda odmah.

Uverite se da imaju 15 minuta da se opuste pre nego što završe učenje. Na ovaj način, kada dođu na to mesto da uče, biće u pravom okviru.

  1. Uverite se da ne pokušavaju sa učenjem svih predmeta odjednom.

Bilo bi najbolje da vaše dete provede vreme fokusirajući se na jedan ili dva predmeta stvarno dobro. U protivnom, to može da zbuni njihov mozak.

  1. Osigurajte da niko ne uznemirava vaše dete dok uči. Česti prekidi mogu ometati njihovo razmišljanje i biti veoma uznemirujući!

Pokušajte objasniti ukućanima da dete treba mir i tišinu kako bi pravilno učilo. Uverite se da nema hitnu obavezu, jer mogu brzo izgubiti fokus razmišljajuči o toj obavezi, ometajući proces učenja.

  1. Pomozite svom detetu da veruje u sebe! Samouverenje je najveći faktor koji će poboljšati njihovu koncentraciju. Kada vaše dete veruje u sebe, moći će postići sve i uživaće u učenju jer zna da to može.

Podelite ove savete sa detetom, ali ne očekujte od vas  da vas posluša odmah.

Ovo može potrajati, ali uz vašu podršku i ohrabrenje shvatićete da će vaše dete nesvesno prihvatiti savete.

Silvija Markovic
NLP Trener

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top