Naslovna » Deca » Deca » Komunikacija sa decom

Komunikacija sa decom

komunikacija-sa-decom

U našem odnosu sa detetom veoma je važno kako se ophodimo prema njima, – kako komuniciramo?

Naučno je dokazano da naš um ne poznaje negacije. Koliko puta vam se desilo da detetu kažete “Nemoj to da ispustiš” – i dete baš ispusti. Svaka naša rečenica u kojoj kažemo NE  RADI TO, u detetovoj podsvesti ostaje zabeležena kao RADI TO. Zbog toga je važno da nadjemo model komunikacije po kome detetu saopštavamo nešto.

Ako niste u dobrom stanju kada nešto trazite od deteta, ako dete ne oseća vašu ljubav I prihvatanje, zašto bi njega bilo briga šta vi mislite? Ako sa vikom postavljate pitanja, deca se automatski okreću odbrambenom položaju. I mi roditelji u takvim situacijama to radimo, zar ne? Ljudi ne funkcionišu tako. Ovaj način komunikacije otuđuje, uznemirava i zbunjuje.

Naši mozgovi su programirani da lako prepoznaju šta ih ugrožava, ali ako pustimo osećanju ugroženosti da preplavi detetovo ponašanje, stvari se nikad ne završavaju dobro. Sve je stvar perspektive.

Profesor Albert Mehrabian je naučnim istraživanjem fenomena komunikacije, 1970 godine došao do neverovatnih saznanja!

Ono što čini dobru komunikaciju sastoji se od :

55% položaja tela, izraza lica, gestova, pokreta,

38% od načina na koji saopštavamo (modulacija glasa)

a samo 7% čini sadržaj tj ono šta saopštavamo.

Samim ovim saznanjem, roditelj povećava sposobnost predvidjanja kako će dete reagovati na ono što mu saopštavamo, i način na koji smo to izveli.

Još je važno znati da veoma važan aspekt komunikacije sa decom je dodir. Poznati porodični terapeut Virginia Satir, jednom je rekla :

Dodir je najbolji mogući način komunikacije, jer kroz dodir razmenjujemo emocije izmedju dvoje ljudi. Zato, grlite svoju decu. U kasnijem životu, kada pogledamo u mladost , verujem da se svi mi uvek setimo s ljubavlju  nama važne osobe, one koja je za nas bila posebna, koja nas je podržavala, hrabrila i bila ljubazna,

…koja vas je grlila, ulivala vam snagu, koja je bila spontana, vesela, nežna, iskrena, brižna…

Zašto i vi ne biste svom detetu bili baš ta osoba?

Silvija Marković
NLP Trener

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top