Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Cigani Ili Romi – Odlučite Sami

Cigani Ili Romi – Odlučite Sami

cigani-ili-romiTa deca će i ovde završiti na ulici, eventualno će otvoriti još jednu sigurnu kuću gde mogu da jedu i naspavaju se ali onda će nastati problem kao što je već bio u jednoj beogradskoj zgradi u kojoj stanari nisu mogli da se pomire sa sramotom da na stepeništu sreću romsku decu pa su morali da ih sele, i tako u krug. To što osećaju ovakvu sramotu ljudi koji se stide ne bi smeli nikada sebi da dozvole zbog mnogo stvari i zbog iste logorske sudbine koju su Romi i Srbi imali u drugom svetskom ratu.

Svesna toga da na mnoge ovo neće ostaviti nikakav utisak, da se neće zamisliti, da će imenicu “Ciganin” i dalje koristiti kao uvredu, svesna toga da će većina nastaviti da ponižava i svrstava Rome u nižu vrstu, da o njima ne govori kao o ljudima već kao o Ciganima, želim da verujem da nisu oni ti koji ne prihvataju Rome već da su Romi oni koji su davno shvatili da u “njihovom sokaku” nema mesta za one koji misle da se snovi razlikuju, da različita boja kože podrazumeva i različitu boju krvi.

Ne želim da verujem već sam potpuno sigurna da su oni narod koji ima dušu kao u donjoj crtici Miroslava Antića, za razliku od mnogih od nas…

“Jesi l’ čuo da će sutra padati dinari s neba?
– Nisam.
A je l’ veruješ da ima ‘tica što donosi kolače?
– Ne verujem.
Jesi l’ čuo da ima negde gde je stalno leto?
– Nisam.
A jel’ veruješ da u radiju žive mali ljudi?
– Ne verujem.
Pa marš onda iz naseg sokaka kad ne umeš da sanjaš.
Da te pokrljam na pola, kao lebac!
Eto!”

Hvala sajtu mahlat.rs

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top