Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Novac i upravljanje željama

Novac i upravljanje željama

novac-i-upravljanje-zeljama

Mnogi od nas odgojeni su u nekoj vrsti prezira prema novcu, ali danas kada živimo u kapitalizmu, moramo da priznamo da je novac veoma važan u životu. Njegova moć je u tome što nam, ako ga imamo dovoljno, omogućuje da zadovoljimo neke naše potrebe i želje. Novac ne može da nam omogući ispunjenje svih želja, ali može mnogih. Za novac možemo da kupimo sat, ali ne i vreme, možemo da kupimo knjigu, ali ne i znanje, lek, ali ne i zdravlje… Ipak, mnogo toga možemo da kupimo. Kada ispunimo želje osetimo zadovoljstvo i sreću. U tome je moć novca.

Važno je da decu naučimo da budu odgovorni prvenstveno prema sebi, a zatim i drugim ljudima. Moramo da ih što pre edukujemo mudrom upravljanju novcem da bi se lakše suočila i izborila sa finansijskim izazovima i što bolje pripremili za ulazak u svet odraslih. U tome će nam pomoći knjiga Ako štediš, više vrediš.

Što neko ima više novca, može da ispuni više svojih želja. Sa rastom finansijske moći pojedinca raste i njegovo iskušenje da potroši taj novac. Ako osoba ne kontroliše svoje želje, tada će relativno brzo da ostane bez novca: ne postoji ta količina novca koju nije moguće brzo potrošiti. Zato je upravljanje novcem, odnosno upravljanje ličnim finansijama moguće samo ako je osoba savladala jednu od osnovnih životnih veština – veštinu upravljanja željama.

Najbolji primer za važnost upravljanja željama su upravo ljudi koji tu sposobnost nemaju. Oni su po pravilu u finansijskim problemima, uvek u „minusu” na bankovnom računu bez obzira koliko novca zarade. Kada ga imaju tada ih on, metaforično rečeno, „svrbi” tako da stalno razmišljaju na šta će da ga potroše. Smire se tek kada ga potroše, jer znaju da do sledeće plate ili honorara ne mogu više ništa da kupe. Kada nemaju novac, nemaju ni želju, ali kada ga imaju, snažno žele i ne smiruju se sve dok opet ne ostanu bez novca.

Novac i upravljanje željama…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top