Mona-Promo Leto
Naslovna » Zdravlje » Zdravlje dece » Cirkularni karijes

Cirkularni karijes

cirkularni-karies

Cirkularni karijes se karakteriše ranom pojavom. Na gornjim prednjim zubima se pojavljuju naslage različito prebojene (zelenkestomrke) ispod kojih se uočava kredasta boja demineralizovanog dela gleđi. Vrlo brzo u toj zoni dolazi do pojave sitnih šupljina koje se zatim šire kružno, zahvatajući celim obimom krunicu zuba zbog čega je ovaj oblik karijesa i dobio naziv „cirkularni karijes“. Kako se brzo širi, kod razvijenih formi cirkularnog karijesa prosečno je obolelo oko 15 mlečnih zuba, najčešće sa izraženim komplikacijama (pulpitisi, gangrene, apscesi, fistule).

Posledice cirkularnog karijesa
su vušestruke: poremećaj ishrane, govora, razvitka lica i vilica, nicanja stalnih zuba, neprijatna iskustva i strah od stomatoloških intervencija.

Lečenje
Osnovni cilj terapije je da se uspori akutni tok oboljenja, spreči nastanak komplikacija, prerana ekstrakcija mlečnih zuba i moguće posledice. Terapija cirkularnog karijesa zavisi od momenta javljanja lekaru, progresije karijesnih lezija, psihološkog tipa deteta, zdravstvenog stanja, spremnosti roditelja na saradnju. Uspeh lečenja je bolji ukoliko u roditelj dovede dete zubaru u početnoj fazi oboljenja.

Otkrivanje i uklanjanje uzroka je najteži deo terapije, jer je roditelje teško ubediti u neophodnost izmene režima ishrane i uklanjanje loših navika. Higijensko-dijetetskim merama se uklanja uzrok i menjaju uslovi u usnoj duplji deteta sa ciljem da se uspori akutni tok. Osnovno je izmeniti loše navike u ishrani kao što su upotreba flašice i cucle noću, dugotrajni obroci i podoji, korišćenje šećera i slatkiša između obroka. Od posebnog značaja je redovno i pravilno održavanje higijene. Kod dece sa cirkularnim karijesom obavezna je i redovna primena fluorida, koja ima za cilj da uspori akutni tok karijesa, ublaži progresiju postojećih i pojavu novih karijesnih lezija. Primena fluorida u obliku tabletica u manjoj meri utiče na kliničku sliku i tok oboljenja, ali je od izuzetnog značaja za zube koji još nisu iznikli, kao i za stalne zube u razvitku. Lokalna primena koncentrovanih fluorida, koja se obavlja u stomatološkoj ordinaciji mnogo pomaže u lečenju početnih formi cirkularnog karijesa. U slučaju da dete dođe sa bolom ili otokom, pomoć se pruža odmah, a dalja sanacija karijesa se preduzima tek pošto se izmene loše navike i uspostavi dobra oralna higijena.
Popravke zuba, odnosno uklanjanje karijesa i stavljanje plombica se ne razlikuje mnogo od postupka kod stalnih zuba. Kod dece sa cirkularnim karijesom pulpitični i gangrenozni mlečni zubi se najčešće vade. Izuzetno, ako je dete spremno na saradnju pristupa se lečenju. U slučaju kada je izvađeno više ili čak svi mlečni zubi, potrebno je izraditi parcijalne ili totalne proteze, koje pored poboljšanja funkcije žvakanja, imaju ulogu čuvara mesta za stalne zube.

Za pojavu cirkularnog karujesa kod dece su krivi isključivo roditelji. Menjajte navike u ishrani vaše dece i izmamite im osmeh.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top