Naslovna » Porodica » Vakcina protiv HPV virusa za decu uzrasta od 9 do 12 godina

Vakcina protiv HPV virusa za decu uzrasta od 9 do 12 godina

Po preporuci stručnjaka – još jedna vakcina za decu uzrasta od 9 do 12 godina

Sa ciljem da se smanji broj obolelih od raka grlića materice, ali i raka prostate, grla, vrata, stručnjaci preporučuju još jednu vakcinu namenjenu deci uzrasta od 9 do 12 godina. Naime, govori se o vakcini protiv Humanog papiloma virusa (HPV) koji je uročnih više oboljenja – od kondiloma do raka genitalnih organa. Smatra se da je ova vakcina najbolji način prevencije.

Preporuka je da vakcinacija protiv HPV-a bude polno neutralna, te da se njom obuhvate i dečaci i devojčice, najbolje u 5. i 6. razredu osnovne škole, odnosno pre stupanja u seksualne odnose. Cilj je da se spreče infekcije koje mogu dovesti do karcinoma, upravo zato što je Srbija jedna od vodećih zemalja u Evropi po negativnom trendu povećanja broj obolelih i umrlih od karcinoma izazvanih HP virusom. Najčešće oboljenje izazvano HPV-om je rak grlića materice, a statistički podaci naše države pokazuju da od 1.500 obolelih žena godišnje umre oko 600.

Pojedine države u Evropi više od 10 godina sprovode rutinsku vakcinaciju protiv Humanog papiloma virusa i to imunizacijom devočica uzrasta od 12 do 14 godina. Vremenom se došlo do zaključka da je veoma efikasan način prevencije širenja ovog virusa i vakcinacija dečaka istog uzrasta.

Prenošenje HPV-a

Postoji više od 130 različitih tipova Humanog papiloma virusa koji mogu izazvati infekcije uglavnom genitalnog sistema. Osim grlića materice, ovaj virus može izazvati i rak anusa, vagine, penisa, korena jezika, krajnika i grla. Prenošenje HPV-a se odvija kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom, najčešće tokom seksualnog odnosa.

Stručnjaci smatraju da gotovo svi seksualno aktivni pojedinci u nekom trenutku mogu dobiti HPV, ali da se kod većine ova infekcija povuče sama od sebe, čak i bez lečenja. Međutim, kod nekih je potrebno lečenje bez kog infekcija može uticati na promene u ćelijama i time razviti karcinom.

U cilju sprečavanja bolesti trebalo bi tokom seksualnih odnosa koristiti kondom, ali i redovno ići na ginekološke preglede (jednom godišnje) i redovni Papanikolau test.

Efekti i kontraefekti vakcine protiv Humanog papiloma virusa

Upotrebom vakcine protiv Humanog papiloma virusa značajno se smanjuje mogućnost pojave ove infekcije koja je uzročnik mnogih oboljenja. Prema istraživanjima sprovedenim u Švedskoj i drugim zemljama u kojima se imunizacija odvija godinama, smanjen je i broj ljudi koji su dobijali kondilome (genitalne bradavice) i teške ginekološke ćelijske lezije.

Međutim, kao i druge vakcine, tako i vakcina protiv Humanog papiloma virusa ima određene neželjene efekte, od kojih većina veoma brzo prolazi.

– Jedan od 10 vakcinisanih može primetiti crvenilo, oticanje ili osetljivost na mestu uboda ili glavobolje.

– Jedan od 100 vakcinisanih može primetiti modrice, svrab, bol u ruci ili mučninu i groznicu.

– Jedan od 1.000 vakcinisanih može doživeti otežano disanje.

Najčešća pitanja u vezi vakcinisanja>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top