Naslovna » Zdravlje » Zdravlje dece » Cirkularni karijes

Cirkularni karijes

cirkularni-karies

Cirkularni karijes je specifičan oblik karijesa mlečnih zuba koji se javlja u prvim godinama života.
Zahvata sve zube i dovodi do njihovog razaranja još u najranijem uzrastu.

Specifičan oblik karijesa mlečnih zuba je cirkularni karijes. Od uobičajenih formi karijesa mlečnih i stalnih zuba razlikuje se po vremenu javljanja, lokalizaciji, toku, terapiji, ishodu i posledicama.
U našoj zemlji cirkularni karijes je prisutan kod 8% dece predškolskog uzrasta.
Karakteristična lokalizacija cirkularnog karijesa je u vratu zuba. Ova pojava se objašnjava razlikama u kvalitetu mineralizacije mlečnih zuba pre i posle rođenja. Vratni deo mlečnih zuba se mineralizuje posle rođenja, kada su mogući brojni negativni uticaji na proces mineralizacije. Pljuvačka ima važnu ulogu u demineralizaciji i remineralizaciji površine gleđi. Primarna lokalizacija cirkularnog karijesa na gornjim prednjim zubima se objašnjava malom količinom pljuvačke u tom predelu i ukupno smanjenom količinom pljuvačke za vreme sna, a odojče najveći deo dana provede spavajući.

Ishrana odojčeta i malog deteta ima odlučujuću ulogu u pojavi cirkularnog karijesa. Karakteristike ishrane u ovom periodu su tečna, zaslađena i kašasta hrana, česti dnevni i noćni obroci. U ovom periodu se formiraju loše navike u ishrani deteta koje mogu biti od izuzetnog značaja za pojavu karijesa. Posebno loša navika je da se dete uspavljuje i hrani u snu bočicom sa cuclom, otuda naziv karijes bočice. Naročito je loša navika da dete spava sa cuclom u ustima ili da dugotrajno drži u ustima flašicu sa cuclom tokom dana. Cirkularni karijes se može javiti i kod dece koja su prirodno hranjena i nisu koristila flašicu sa cuclom ukoliko su stvorene loše navike (dugotrajni i česti obroci, produženo dojenje preko godinu dana, zadržavanje hrane u ustima, česta i nekontrolisana upotreba slatkiša između obroka).

Stadijumi cirkularnog karijesa…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top