Javor-Zimske carolije
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Da li treba detetu zbog petica na kraju školske godine kupiti novi mobilni ili bicikl?

Da li treba detetu zbog petica na kraju školske godine kupiti novi mobilni ili bicikl?

 

U želji da što više motivišu učenike, roditelji neretko obećavaju nagrade.

 

Približava se kraj školske godine, pišu se zadnji testovi, ispravljaju ocene, deca su pod pritiskom, a s njima i mnogi roditelji.

U želji da što više motivišu učenike, roditelji neretko obećavaju nagrade. Isto rade i roditelji odlikaša koji dete žele da nagrade za trud tokom cele godine i smatraju da je to ispravno. Pokloni su razni: od novih mobilnih, bicikala, tableta, putovanja i sl.

Ipak, nekoliko istraživanja pokazalo je kako nagrade za ocene nisu dobra ideja. Psiholog Richard Ryan sa Univerziteta Rochester u New Yorku smatra da su deci tako motivacija za učenje pokloni, a ne znanje.

“Sada je roditelj taj koji mora da nadzire i potstiče dete, umesto da dete samo shvati vrednost učenja i upornosti. Bilo bi bolje da roditelj na drugi način pohvali dete – recimo, da mu predloži da zajedno proslave uspeh, odu na izlet, pizzu, kolače…. Nagrađivanje i proslava nekog uspeha su  dve  različite stvari“, smatra prof. Ryan.

Na taj način razmišlja i mama blogerica, Christine Organ.

“Ja verujem u nagrađivanje truda, a ne rezultata. Jedno dete može da klizi kroz sve razrede s čistom peticom, dok  drugo dete mora da  se muči i uči za četvorku. Šta poručujemo ako nagradimo samo učenika koji je prošao sa pet? Da trud onog drugog nije vredan? Lično, uspeh dece radije slavim nego da ga nagrađujem, a najviše razloga za slavlje imam kad vidim da su moja deca lepo vaspitana i pomažu drugima. Uostalom, to je ono što je važno, a ne ocene u dnevniku”, kaže mama Christine a i mi se slažemo sa njom.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top