Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Nezaposleni » Da li znate kako da budete još pametniji?

Da li znate kako da budete još pametniji?

pam

Da li znate kako da budete još pametniji?

Razvijanje određenih veština i stalno unapređivanje znanja svakako su načini da “napravite” što bolju verziju sebe. Načini na koje možete učiniti da vremenom postajete sve pametniji nešto je što bi trebalo da uvrstite u svoju svakodnevnicu.

Među svim praktičnim savetima i trikovima koji će vam pomoći da brže pamtite i da budete pametniji mi izdvajamo samo nekoliko:

Sami dođite do zaključka

Na određena pitanja ili na određene teme za razmišljanje sami možete doći do odgovora ili zaključka. Naravno, uvek je lakše pitati druge i nakon toga razmišljati o tome šta su vam oni rekli, što nije dobro za vaš mentalni sklop, bez obzira na to koliko je osoba koju ste pitali pametna ili koliko joj se divite. Pokušajte sami da dođete do određenih zaključaka i da se naviknete da što više razmišljate o svemu što vas okružuje. Na neka pitanja jednostavno ne postoji tačan i netačan odgovor, zbog čega je uvek bolje da do odgovora dođete sami i sami ga osmislite.

Vežbajte prisećanje

Sigurno vam je već poznata izreka da je ponavljanje majka znanja, što uopšte nije slučajno rečeno. Upravo zato se potrudite da se što češće prisećate onoga što ste već naučili, veština koje ste do sada savladali i slično. Pamćenje je veština i potrebno je redovno vežbati kako biste ostali u kondiciji. Možda zvuči grubo – ali ukoliko ni ne pokušavate da se prisetite nečega što već znate, to znanje je davno propalo i vreme koje ste posvetili da biste do njega došli – potpuno je uzaludno bilo. Uostalom, zar nije lakše da se trudite da uvek obnavljate svoja znanja na koja ćete samo nadograđivati nova, nego da uvek sve učite iz početka?

Osvestite svoje neznanje

Jedan od najmudrijih filozofa u istoriji – Sokrat, rekao je “Znam da ništa ne znam” i time otvorio potpuno novo polje razmišljanja, kako drugim filozofima tako i “običnim” ljudima. Upravo bi ovo trebalo i za vas da bude početna tačka, ukoliko vam je cilj da se usavršavate i svakog dana budete sve pametniji. Kada shvatite da nešto ne znate – to je već pokazatelj da ste spremni da napredujete, a što lakše dođete do toga – šta zapravo ne znate – lakše ćete to i savladati.

Umrežavajte svoja znanja

Još jedan od načina da budete pametniji jeste da pametnije koristite sve što znate. Vrlo je važno da sva svoja znanja i veštine, koliko god je to moguće, umrežite i povežete, jer je to jedan od najboljih načina da se usavršite i umnožite svoje znanje. Ovim putem dolazićete lakše do novih ideja koje vas mogu odvesti do uspeha kom težite.

Stanite i razmislite

Vrlo je važno da sebi date priliku za razmišljanje, a što biste čekali na nešto “veliko” i šta je uostalom važnije od trenutka u kom se nalazite? Zastanite i promislite o svemu što vam se u tom momentu dešava. Pokušajte da saberete misli i izvučete zaključke o tome šta se dešava, šta predviđate da će se dalje dešavati, šta bi trebalo da očekujete, šta bi trebalo da pokušate da izbgnete i kako da se pripremite za ono što vas očekuje, šta možete da poboljšate u ovom trenutku i slično. Što češće sebe “naterate” na ovakvu vrstu razmišljanja brže će vam to preći u naviku, a samim tim uspešno ćete napredovati kao ličnosti i jednostavno – bićete pametniji.

Povezani tekstovi sa našeg sajta OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top