Naslovna » Porodica » Deca i razvod roditelja – koliko i šta bi trebalo da znaju?

Deca i razvod roditelja – koliko i šta bi trebalo da znaju?

Deca i razvod roditelja – koliko i šta bi trebalo da znaju?

di v

 

Razvod roditelja za decu može predstavljati jednu od najvećih trauma u životu, pogotovo ako na to nisu adekvatno pripremljeni i ako ne poznaju načine na koje bi se izborili sa novonastalom situacijom – koju oni nisu izabrali.

Ukoliko dođe do razvoda – to znači da su roditelji već prošli mnogo toga, da se već dosta toga izdešavalo i da je odluka doneta. Šta o tome reći deci? Kako ih pripremiti i kako im saopštiti?

Kada je predrazvodna situacija vrlo burna, kada se muž i žena svađaju pred decom – poruka koju šalju je jasna. Deca iz toga mogu zaključiti da nešto nije u redu, ali oni ne mogu znati šta je tačno u pitanju i koji je razlog za svađu. Umesto da nagađaju i razmišljaju o tome, najbolje bi bilo da im roditelji saopšte i objasne šta se dešava.

Deca često donose zaključke samo iz svog iskustva i gledajući samo iz svog ugla, pogotovo kada je situacija vezana za njihovu porodicu, a u ovom slučaju – za njihove roditelje. Ukoliko nisu upoznati sa pojedinostima, ako ne znaju šta to znači razvod i zbog čega se roditelji svađaju – oni bi to mogli da povežu sa svojim ponašanjem i svojom ulogom u svemu tome, pa nije retkost da upravo sebe krive za situaciju u kojoj su se našli.

Razvod roditelja je svakako događaj sa kojima se mnoga deca teško nose, zbog čega je ključno da se o tome otvoreno razgovara. Bez obzira na način na koji roditelji rešavaju probleme i nesuglasice, ali i način na koji razgovaraju inače sa svojom decom, kada dođe do razvoda – o tome se mora pričati.

Kako detetu ublažiti proces razvoda roditelja?

Kada se roditelji razvode, deca mogu osetiti da se cela porodica raspada i neretko se mogu osećati napušteno i samo. Upravo zato je važno da roditelji ovaj proces učine što bezbolnijim i lakšim.

Pre konačnog razvoda – vrlo je važno da se što češće porodica okuplja i priča o situaciji koja sledi;

Trebalo bi da mama i tata unapred isplaniraju šta će reći svojoj deci i da imaju strpljenja za sva pitanja koja će im postaviti;

Vrlo je važno da se održi mir tokom ovog procesa;

Roditelji bi trebalo da odvoje vreme kada će se sastajati kao porodica bez obzira što više ne žive zajedno;

Šta reći deci o razvodu?

Razvod roditelja je za decu veoma stresan period pre svega zato što ne razumeju šta se desilo i kako do toga dođe. Kako bi na što bolji način pomogli detetu da se sa tim izbori, vrlo je važno da razvod učinite što manje konfunim za decu, što znači da je potrebno iskreno razgovarati i naći pravi način na koji ćete odgovoriti na sva pitanja koja deca o tome imaju.

Način da smirite decu i učinite im proces razvoda što lakšim jeste da im kažete sledeće stvari:

– Dajte im do znanja da će njihove potrebe uvek biti zadovoljene i da neće ni na koji način biti napušteni i zapostavljeni. Neke stvari se ipak neće promeniti – uvek će im neko pripremati doručak i pratiti ih u školu, neko će ih čekati i pratiti na trening, pomagati im oko domaćeg zadatka i slično;

– Vaš odnos sa njima neće se ni na koji način promeniti – mama će i dalje biti mama, a tata će i dalje biti tata za njih. Odnos koji su imali sa vama kao roditeljima ne može nestati – i to bi trebalo da im ponavljate uvek, kao i da im pokazujete.

– Potrebno je objasniti deci šta će se sve to promeniti kada razvod bude gotov. Objasnite im kako će to funkcionisati, kao i činjenicu da je razvod konačna odluka i da se to nikada neće promeniti.

– Koliko je važno da odgovorite na sva njihova pitanja koja imaju za vas, a koja su vezana za razvog i potpuno novi period u njihovom životu, toliko je važno i da vi postavite njima pitanja o njihovim brigama i strahovima, o njihovom načinu razmišljanja i uopšte mišljenju o situaciji u kojoj se trenutno nalazi čitava porodice.

Slične tekstove možete pročitati OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top