Naslovna » Turizam » Planine - skijanje » Zlatibor – planina zlatnih borova

Zlatibor – planina zlatnih borova

zlatibor

U samom srcu Srbije, u njenom središnjem delu, nalazi se planina zlatnih borova – Zlatibor. Prostire se na površini od oko 1.000 kilometara kvadratnih, dugačka je 30, a široka 15 kilometara. Sa najvišom tačkom Tornik, koja se nalazi na 1.496 metara nadmorske visine, Zlatibor je savršena destinacija kako za letovanje, tako i za zimovanje, a predstavlja i klimatsko lečilište.

Najveća površina Zlatibora nalazi se na 1.000 metara nadmorske visine, a oko ove visoravni prostiru se planinski venci Tornik, Čigota, Kobilja glava, Gradina i drugi, nešto niži venci. Zlatibor okružuju reke Uvac i Veliki Rzav koje ujedno čine i prirodnu granicu područja koji obuhvata ova planina, a koje se nalazi na severnom delu oblasti zvane Stari Vlah – između oblasti Raške, Hercegovine i Bosne. Zlatibor se prostire na teritorijama opština Čajetina, Užice i Nove Varoši, a centar predstavlja gradić Kraljeve Vode, veoma posećeno turističko mesto.

Priroda i klima

Na spoju mediteranske i kontinentalne klime, na području gde je stvara “ruža vetrova”, Zlatibor neguje jedinstvenu prirodu. Njegove padine su obrasle borovim šumama, livadama, ispresecane potocima bogatim svežom i čistom vodom. Sneg se zadržava od oktobra do maja, dani tokom zime su blagi, dok su leta topla. Sve ovo čini Zlatibor odličnim mestom za boravak tokom cele godine.

Tokom godine temperatura je u proseku oko 7,5 stepeni Celzijusa, dok je snežni pokrivač visine oko 880 mm, do 1.000 mm na jugoistočnim predelima Zlatibora. Najhladniji mesec je januar, kada je prosečna temperatura 2,5 stepena Celzijusa ispod nule, dok je najtopliji avgust, sa prosečnom temperaturom od 15 stepeni Celzijusovih.

Zlatibor je stanište medveda, vukova, lisica, divljih svinja, srna, zečeva, jazavaca, veverica i drugih sitnih divljači, ali i brojnih vrsta ptica, dok su reke i potoci Zlatibora bogati raznim vrstama riba, kao što su klena, krkuš, pastrmka, mladica i lipljan. Bogata priroda krunisana je izvorima prirodne mineralne vode, te se kod sela Rozanstva nalazi i banja Vapa čija voda leči brojna kožna oboljenja i bolesti očiju.

Zahvaljujući geografskom položaju, klimi, padavinama i velikom broju sunčanih sati tokom godine (preko 2.000 sati u proseku), na Zlatiboru vegetacija buja. Na pašnjacima i livadama, koje prekrivaju veći deo površine mogu se pronaći više od 120 različitih vrsta lekovitih trava. U predelima do 600 metara nadmorske visine prostiru se listopadne šume bukve, hrasta, breza, lipa i jasena, dok su na višim područjima prisutne zimzelene šume belog i crnog bora, jele i smrče.

Šta obići na Zlatiboru?

Zlatibor je planina neverovatne lepote. Ovu destinaciju posećivali su bogataši još sredinom sedamnaestog veka. Kraljeva voda, odnosno turistički centar Zlatibora, ime je dobila po srpskom kralju Aleksandru Obrenoviću, na čiju je inicijativu i započelo uređenje planine. Nakon toga se mnogo pažnje posvetilo pretvaranju Zlatibora, ne samo u turističku destinaciju, već i u banjsko lečilište. Danas Zlatibor u sebi poseduje dve nerazdvojive komponente. Zlatibor je ujedno i jedna od najpopularnijih destinacija , i jedna od najrazvijenijih banja u Srbiji.

Zlatibor ima ogroman turistički potencijal. Kraljeva voda je centralno mesto na Zlatiboru. Ovde posetioci mogu da uživaju pokraj veštačkog jezera, u nekom od brojnih kafića i restorana … Takođe, ne treba propustiti pijacu, na kojoj se mogu videti brojni domaći proizvodi, kao što su rakija, razne vrste poslastica, ili ručnih radova. Neke od atrakcija Zlatibora jesu vožnje i fijakerom, karting, kao i vožnje terenskim vozilima. Tokom sezone popularno je i branje borovnica. Na nadmorskoj visini od 1 110 –   1 490 metara nalazi se Ski centar Tornik. Opremljen šestosednom žičarom, kao i sa dva ski lifta. Obzirom da su staze Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene sistemom za veštačko osnežavanje, Ski centar ne zavisi od vremenskih uslova. Osim njih, postoji i Ski put, dužine 600 metara, koji spada u tip lake staze. Staza Čigota je dužine 1 000 metara, a spada u tip srednje lake staze. Zmajevac ima dužinu od 1 250 metara, i spada u tip teške staze. Tornik spada u tip srednje staze, a ima dužinu od 1 600 metara. Ribnica ima dužinu od 400 metara, a spada u tip lake staze. Ukupna dužina staza u Ski centru Tornik inosi 7 000 metara. Na stazama Tornik i Zmajevac omogućene su trke u slalomu i veleslalomu.

Sjajni za odmor I izlete su I Ribnica, Vodice, Semegnjevo … Pored predivne prirode, na Zlatiboru se nalazi I značajan broju kulturno – istorijskih spomenika. Takođe, u neposrednoj blizini je Užice, koje poseduje muzeje, crkve, utvrđenje… Tu su I Čajetina, koja se razvila oko nekadašnjeg konaka serdara Jovana Mićića, kao I spomen – kompleks Kadinjača. U blizini Zlatibora se nalazi čak 26 manastira, od kojih su najpoznatiji Uvac, Banja, Mileševa … Nezaobilazna su I jezera, pećine Stopića I Potpećka, selo Sirogojno, Drvengrad od Kusturice, I mnogo drugog. Boravak na Zlatiboru ne sme da prođe bez posete selu Kremna, poznatom po čuvenim prorocima Tarabićima, zatim bez odlaska na Mokru Goru, u Drvengrad, Šargansku osmicu …. Na oko 30 km od Zlatibora nalazi se Zlatarsko jezero. Nedaleko je I rezervat kanjona Uvac, jedinstven u Evropi. Sve ovo je samo mali deo bogate ponude Zlatibora. Ovo je jedna od najboljih destinacija za odmor. Ovu planinu čine neverovatna priroda, brojni spomenici, sjajna hrana. Stoga I ne čudi što Zlatibor posećuje sve veći broj turista svake godine.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top