Mona Wellness priča u dvoje

Detinjci

Detinjci su praznik koji “pada” 3 nedelje pred Božić.

detinjci

Detinjci

Božić je svetkovina okrenuta prvenstveno domu i porodici.

Božićni praznici i običaji

Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg, spasitelja sveta. Činjenica da je to praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva očinstva i materinstva.
Prema verovanju, svi ti običaji i obredi imaju jedan osnovni smisao i svode se na jedan cilj: umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina. Sve je to izraženo u kratkoj narodnoj zdravici i molitvi o Božiću: “Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!”

U ovom periodu su najvažniji sledeći praznici: Detinjci, Materice, Oci, Tucindan, Badnji dan, Božić, Nova Godina, Bogojavljenje, Jovanjdan i Savindan. Za svaki od ovih dana i praznika vezani su određeni običaji.

Detinjci

U treću nedelju pred Božić slavi se ovaj praznik. Toga dana ujutru rano, ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, odrasli vežu svoju ili tuđu decu. Za vezivanje se obično koristi kaiš, gajtan, kanap ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu.

Vezivanje na Detinjce, Materice i Oce ima, prema tumačenju, višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je čovek dobro u svom životu učinio.

Dobra i štedljiva deca prikupe nešto sredstava štednjom pa za taj dan nabave neku čast i “dreše” se onima koji ih vežu.

Detinjci

Razmislite danas o sledećim stvarima:

Mnogim roditeljima se čini da je mnogo lakše izraziti ljutnju nego ljubav. Ali, ponekad zaboravimo koliko znači zagrljaj, običan, topao i pun ljubavi.

Za zagrljaj nam ne treba poseban razlog. Zapravo, razlog za nežnost prema deci imamo uvek, samo ponekad zaboravimo koliko često možemo   da pokažemo nežnost. I dok u sekundi „planemo“, i ne ustručavamo se da pokažemo ljutnju, nekako mislimo da se ljubav podrazumeva. A to uglavnom nije tako. Ljubav treba pokazivati svaki dan, kontinuirano, u svim situacijama, a šta je bolje od zagrljaja?

Zagrlite svoje dete danas. Zagrlite ga pravim pravcatim čvrstim i toplim zagrljajem. Neka vam “medvedski” zagrljaj bez posebnog razloga, koji treba samo da pokaže neizmernu ljubav i toplinu, da izazove osećaj sigurnosti i pripadanja bude svakodnevica.

Ljubav koju pokazujete, deci daje sigurnost, samopouzdanje i samopoštovanje, pa su oni sigurniji u sebe, fokusiraniji i uspešniji (šta god smatrali uspehom).

Nemojte koristiti fizičke oblike disciplinovanja. Kako? Kada jedna osoba udari drugu, na primer, bolesnu osobu, to je nasilje. Kada udari zdravu osobu, to je nasilje. Kada udari životinju, to je nasilje. Kada udari pripadnika neke nacionalne manjine, to je nasilje. Kada muškarac udari ženu, to je nasilje. Kada žena udari muškarca, to je nasilje. Kada… Prepoznali smo da je udarac = nasilje. Kako je moguće da sada pokušavaju da nas ubede da kada neko udari dete, to je vaspitanje?!? (Jelena Holcer) Razmislite o vome.

Detinjci

Provedite vreme sami sa svojom decom…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top