Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Dnevni boravci » Dnevni boravak Mladenovac

Dnevni boravak Mladenovac

Dnevni boravak za mentalno zaostalu decu i omladinu – Mladenovac – Beograd
Beograd, Mladenovac
Drvarska 1
011 8230 547
[email protected]
www.centarbgd.org.rs

Dnevni boravak Mladenovac 

  • Inicijativa za pokretanje otvaranja dnevnog boravka u opštini Mladenovac potekla je od udruženja roditelja „Delfin“.

Na osnovu uvida u potrebe lokalne zajednice, prateći reformski trend zaštite ometenih, urađen je odgovarajući projekat zgrade, kapaciteta 40 korisnika, površine  471m2 i pripadajućeg dvorišta, površine oko 2000m2. Zgrada je prostorno i funkcionalno projektovana da zadovolji potrebe različitih kategorija ometenosti, koju je finansirao Gradski sekretarijat za dečju i socijalnu zaštitu. Prateći kategorije korisnika, urađen je normativ kadrova za projektovani kapacitet.Objekat je počeo sa radom 04.04.2005 godine.

Postojanje boravka koji je, radnim danom, otvoren od 06 do 18 sati omogućava poboljšanje kvaliteta života porodice u kojoj živi korisnik.

U Dnevnom boravaku redovana je saradnja sa roditeljima kroz organizovane grupne i pojedinačne sastanke i terapeutski rad.

U početnoj fazi razvoja ustanove smo imali 26 da bi vremenom došli na 34 korisnika koji su danas kod nas na tretmanu.

U našem dnevnom boravku postoji 5 grupa, i svaka ima matičnog defektologa, radne terapeute i negovatelje. Dve medicinske sestre prate zdravstveno stanje korisnika.

U okviru Dnevnog boravka, postoji organizovani kombi prevoz do i od dnevnog boravka, dva obroka i dve užine.

Jedan od društvenih zadataka koji bismo posebno apostrofirali je i afirmacija osoba sa ometenošću i promena stava javnosti kroz:

·pojavljivanje u okruženju ( šetnje, izleti ),

·pojavljivanje u medijima,

·zajedničke manifestacije sa redovnom populacijom (izložbe, bioskop, pozorište, ZOO vrt).

Uključenje osoba ometenih u razvoju u visokospecijalizovanu ustanovu sa primerenim rehabilitacionim tretmanom i zadovoljenjem njihovih potreba u lokaloj zajednici, daje značajan doprinos poboljšanju kvaliteta života i afirmaciji osoba sa ometenošću i njihovih porodica kao punopravnih članova lokalne zajednice i istovremeno senzibiliše građane za osobe ometene u razvoju.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top