Mladi Izvidjaci -Mona

Farbanje jaja

farbanje-jajaLjuska crnog luka daje svetlije nijanse braon boje. Ljusku kuvajte petnaestak minuta u vodi pre nego što dodate jaja.
Probajte da u jedan deo već postojećeg rastvora za farbanje dodate sode bikarbone ili sirćeta (1 kašičica na 2 decilitra tečnosti). Farbanjem jaja u ovako “obogaćenoj” boji dobićete još lepih nijansi.

Za sve načine bojenja jaja prirodnim bojama karakteristično je da se jaja još mogu ukrasiti tako, da se pre uranjanja u boju, umotaju u gazu ili najlon čarapu, uz prethodno stavljanje lista peršuna, maslačka ili deteline. Kasnije, odstranjivanjem gaze ili čarape, ostaje prirodna boja jaja na delu prekrivenom biljkom, što izgleda vrlo efektno.

Jaja kuvajte pola sata u dobijenom biljnom rastvoru. Povremeno proveravajte koliko su “primila” boju. Lepše će se ofarbati jaja sa belom ljuskom (pačija).

Kada vam se učini da je boja dobra izvadite ih i spuštajte u posudu sa vodom  kako se ne bi dalje kuvala od sopstvene toplote i kako se ne bi stvarali oni ružni zeleni krugovi oko žumanaca. Možete ih staviti i pod tekuću vodu. Kada se prohlade vadite ih na salvete. Osušena jaja premažite uljem ili slaninom.

Jaja obavezno skuvajte pre bojenja. Stavite hladna jaja (iz frižidera) u hladnu vodu i lagano zagrevajte, kako ljuska ne bi popucala. Kada voda proključa, kuvajte ih tačno 5, ali 5 minuta i odmah ih hladite sa LEDENOM vodom. Na ovaj način ćete dobiti lepo kuvana jaja koja se lako ljušte.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top