Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Zdravlje » Zdravlje roditelja » Folna kiselina

Folna kiselina

Folna kiselina spada u kompleks vitamina B. Najzanimljivija je, kako po svojim izvorima, tako i po načinu delovanja u organizmu.

folna-kiselina

Šta je folna kiselina
Folna kiselina spada u kompleks vitamina B. Najzanimljivija je, kako po svojim izvorima, tako i po načinu delovanja u organizmu.

Znaci nedostatka folne kiseline
Razdražljivost, umor, depresija, dekoncentracija, nesanica i upala desni mogu biti znakovi nedostatka folne kiseline u ishrani. Ostali znakovi nisu tako uočljivi, ali mogu biti vrlo ozbiljni, naročito kod trudnica koje u ishrani ne koriste dovoljno hrane bogate folnom kiselinom (malformacije ploda). Nedostatak folne kiseline se pre svega uočava na krvnoj slici budući da bez folne kiseline nema normalne produkcije i zamene crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), usled čega se javlja anemija.

Koje namirnice sadrže folnu kiselinu
Najviše je ima
u telećoj džigerici, sočivu, pasulju, spanaću i blitvi, sparogama, peršunu, brokoliju, semenkama, koštunjavom voću, narandžama, limunu, zrnevlju. Obično se samo jedna polovina do dve trećine folata iz hrane može apsorbovati. Folati su osetljivi na temperaturu i razgrađuju se u vodi tako da kuvanje znatno smanjuje njihove koncentracije u hrani. Isti je slučaj i kad namirnice predugo stoje.

Funkcije folne kiseline
Jedna od glavnih funkcija folne kiseline je produkcija crvenih krvnih zrnaca, koji prenose kiseonik u sve telesne ćelije i tkiva. Ako nema folne kiseline javlja se makrocistična anemija.

Druga važna funkcija folacina jeste blokada homocisteina (proteina u krvi), koji je odgovoran za pojavu bolesti krvnih sudova. Nizak nivo folacina u krvi može biti prvi znak neke degenerativne bolesti nervnog sistema (Parkinsonova bolest).

Folna kiselina ima zapaženu ulogu i u metabolizmu nervnih ćelija, a zajedno s vitaminom B12 nužna je u stvaranju novih krvnih ćelija.
Folna kiselina je odgovorna za mnogobrojne funkcije u našem organizmu. Veoma je značajna prilikom deljenja ćelija, a posebno u procesima diferenciranja i rasta ćelija embriona i fetusa.

Folna kiselina

Trudnoća…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top