Naslovna » Trudnoća » Sve što niste znali o trudnoći posle tridesete

Sve što niste znali o trudnoći posle tridesete

older

Sve što niste znali o trudnoći posle tridesete

U današnje vreme je sve više parova koji se za prvo dete odlučuju posle tridesete godine. Za ovo mogu postojati mnogi razlozi, ali je pravo pitanje – koliko se razlikuje trudnoća u tridesetim, od one u dvadesetim godinama?

Ne postoji tačno određeno vreme koje je najbolje za osnivanje porodice, ali će se svaki stručnjak i lekar složiti sa tim da za prvu trudnoći ne bi trebalo čekati predugo (posle tridesete), a za to postoji više razloga. Ipak, svaka trudnoća je posebno isksutvo i jedan od najlepših perioda za (buduće) mame.

Neke od odlika trudnoće u tridesetim godinama:

Veći napor i više zamaranja

Naravno da telo nije isto sa 25, 30 ili 35 godina. Vremenom se usporava i metabolizam, a opada nam i životna energija od koje pucamo u ranijim godinama života. Upravo zato će i trudnoća u kasnijim tridesetim godinama sigurno biti dosta zamornija i to ćete osetiti od samog početka. Naravno, svaka trudnoća sa sobom nosi određene tegobe na koje se telo vremenom privikne, ali ako imate prvu trudnoću sa 38 godina – biće vam malo teže da se priviknete na nove uslove života koji su potpuno drugačiji od svega što ste do tada doživeli.

Zbog načina na koji naše telo posle određenih godina funkcioniše, trudnicama u kasnim triddesetim godinama se preporučuje dodatan odmor, što manje zamaranja i bilo kakvog fizičkog rada, kao i dodatni oprez i redovni pregledi ginekologa koji bi trebalo da prati napredak bebe i vodi vašu trudnoću do kraja. Uz savete lekara pomozite svom telu određenim načinom ishrane ili dodacima jelu u vidu nekih vitamina i sličnih preparata koji će vam pojačati energiju.

Potencijalno teže začeće

S godinama može doći i do problema kada je u pitanju začeće, pogotovo kada se radi o prvom detetu. Kraj tridesetih godina za prvu trudnoću predstavlja veliki rizik od težeg začeća, a i kada dođe do trudnoće ona može biti okarakterisana kao rizična trudnoća. Srećom, medicina i savremena nauka su napredovale i u ovom polju, pa je sve više rešenja za probleme začeća, kao i za praćenje potencijalno rizične trudnoće, praćenje mogućih problema u trudnoći i napretka bebe u stomaku.

Zdraviji i uredniji život

Iako je trudnoća napornija ukoliko ste u kasnim tridesetim godinama, ona će vaše telo učiniti zdravijim, ma koliko to nelogično zvučalo. Vaše telo je u ovim godinama zrelo i dovoljno jako da izdrži “napade” najrazličitih bolesti, pa je sigurno da ste u tom slislu zaštićeniji i vi i vaša beba nego što je to možda slučaj kod trudnica u ranim dvadesetim godinama.

Kada se govori o obavezama i već ustaljenom načinu života u tridesetim godinama, trudnoća i kasnijim godinama će vam i u tom smislu “ići na ruku”. Upravo zato što ste se odlučili za bebu u nešto kasnijim godinama – dali ste sebi priliku i dovoljno vremena da “sredite” život i razvijete svoju karijeru, pronađete posao i slično, zbog čega ćete u trudnoći biti rasterećeniji i opušteniji jer nećete morati i o tome da razmišljate.

Veće zadovoljstvo i uživanje u drugom stanju

Kada po prvi put postajete mama u svojim tridesetim godinama sigurno je da ćete u tome moći više da uživate jer ste sigurno upoznatiji sa određenim stanjima u kojima ćete se nalaziti, znaćete da se fokusirate na ono što je najvažnije, nećete brinuti o vraćanju u formu ili nekim sličnim stvarima. Dosadašnje životno iskustvo u vama će probuditi i kvalitetniji “majčinski materijal”, pa ćete čitav period trudnoće moći da posvetite pozitivnim mislima i željnom iščekivanju bebe, bez straha i bojazni od toga šta je pred vama.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top