Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Deca » Studenti » Kako do sponzorstva za učešće na seminaru ili konferenciji?

Kako do sponzorstva za učešće na seminaru ili konferenciji?

Kako do sponzorstva za učešće na seminaru ili konferenciji?

ll

Nakon što ste se raspitali da postoji mogućnost da od organizatora seminara ili konferencije dobijete određenu stipendiju (ili ste je već dobili) – i dalje vam je potrebna finansijska pomoć kako biste pokrili sve troškove učešća ili puta – ali kako to da tražite i dobijete?

Za početak, saznajte kome da se obratite za ovu pomoć. Iako to može biti najteži korak, upravo to će vam do pola rešiti problem. Obratite se institucijama koje mogu da vam pomognu, pogotovo ako vam je potrebna neka veća suma novca. Ako ne možete sami da pronađete sponzora, možda bi vam organizator seminara/konferencije mogao da pomogne sa kontaktom ili idejom – ništa vas ne košta da ih to pitate.

S obzirom na to da je ponekad za sponzorstvo potrebno da podnesete gomilu dokumentacije u određenom roku – počnite na vreme da se pripremate za to, kako biste stigli do kraja isteka roka konkursa da sve postignete. Osim toga, pojedine ustanove jednostavno imaju ograničen budžet za sponzorisanje, pa je bolje da se što pre javite, kako biste obezbedili sebi potrebnu pomoć – dok je još ima.

Čak i kada pronađete i odaberete neku ustanovu kojoj ćete poslati molbu za pomoć, prvo proverite da li je njihova praksa da sponzorišu pojedince na taj način. Možda, čak iako to rade, jednostavno ne pomažu u slučajevima kao što su učestvovanje na konferencijama ili seminarima (što je vama potrebno), pa ćete samo gubiti vreme kontaktirajući ih i čekajući odgovor. Dobro se raspitajte jer vam to može uštedeti dosta vremena koje ponekad može biti ključno za dobijanje finansijske pomoći kakva je vama potrebna.

Kako se obratiti ustanovama za finansijsku pomoć? Šta poslati i u kojoj formi? Za početak – napišite uvodno pismo, u kome ćete izložiti svoj “slučaj” i objasniti zašto i za šta vam je potrebna finansijska pomoć koju tražite. Neće biti višak ako uz to priložite i svoj CV u kom ćete se predstaviti, kako bi oni stekli širu sliku o tome zašto je potrebno da vas podrže. Možete priložiti i neka dodatna dokumenta ukoliko mislite da će vam biti od koristi, ali svakako je loša ideja da ih zatrpavate različitim papirima jer možda neće imati strpljenja i vremena da sve pregledaju pa će vas otpisati pre nego što vam i daju šansu.

Ukoliko uspete da pridobijete njihovu pažnju, nakon slanja uvodnog pisma bićete pozvani na intervju, na kom ćete dobiti priliku da sve uživo predstavite na što bolji način kako bi oni razumeli zašto vam je potrebna pomoć. Budite što prijatniji i ubedljiviji, ali nemojte preterivati i biti previše napadni ukoliko vidite da oni zaista ne mogu ili jednostavno ipak ne žele da vam pomognu.

Ukoliko se odlučite za slanje pisma kojim ćete se obratiti svom potencijalnom sponzoru bitno je da to bude u formi molbe, a ne zahteva. Kao i u uvodnom pismu, obratite pažnju na to da koncizno napišete zbog čega im se obraćate, kakav je program na kom želite da učestvujete i koliko je to vama važno. Predstavite usput i sebe, u kratkim crtama, ali i eventualne koristi koje bi ta institucija, kao vaš sponzor, imala koristi. Obavezno navedite i sumu koja vam je potrebna, odnosno sumu koju tražite od njih kao od sponzora, ali i namenu, na primer: Cema učešća – 100 evra, cena avionske karte – 200 evra, ukupan iznos – 300 evra.

Kako biste bili što sigurniji da će neko vašu molbu pričitati i uzeti u razmatranje, potrudite se da saznate ime i prezime osobe (i poziciju) u instituciji kojoj šaljete i da to pismo adresirate lično na nju/njega. Na ovaj način se povezujete sa tom osobom koja će možda biti malo raspoloženija da vam pomogne kada joj se obratite na taj način.

Ako uspete da dobijete sponzorstvo i da sredite sve što je potrebno da biste otišli na konferenciju/seminar – obavestite o tome svoje sponzore i javite im se nakon događaja da ih uputite u to koliko je bilo značajno za vas što ste otišli i koliko su oni pomogli u tome. Na ovaj način je najbolje zahvaliti se i održati dobre odnose za budućnost.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top